Takács: Nem lesz leépítés a rendőrség és határőrség integrációja után

Infostart
2007. augusztus 9. 14:07
A terveknek megfelelően halad Magyarország felkészülése arra, hogy csatlakozzon az egységes európai határrendészeti rendszerhez - mondta az igazságügyi és rendészeti miniszter. Takács Albert az InfoRádiónak kiemelte, hogy még nem tudni, ki vagy kik lesznek az országos rendőrfőkapitány helyettesei a rendőrség és határőrség integrációja után.

A jogszabályok előírása és a kormány döntése értelmében az integrált rendőrségnek 2007. december 31-re kell létrejönnie, vagyis egy átfogóbb, a mostani rendőrség és a mostani határőrség feladatait egy szervezetben egyesítő testület létezik majd 2008-tól - mondta az InfoRádiónak az igazságügyi és rendészeti miniszter.

Takács Albert kifejtette, hogy a két korábbi szervezet személyi állományát és feladatait el kell helyezni ebben a rendszerben.

Még nincsenek személyi döntések

A személyi kérdésekről még nem született döntés, eddig az egységes feladatrendszert tekintették át, míg a személyi állomány elhelyezkedésének kérdését még nem zárták le - hangsúlyozta a tárcavezető. Hozzátette: a következő lépés lesz annak eldöntése, hogy milyen változásokra van szükség.

Az új rendőrség létszáma 45 ezer fő lesz, vagyis leépítésre nincs szükség, de sejthető, hogy nem mindenki ugyanabban a feladatkörben fogja végezni a munkáját - emelte ki Takács Albert.

Számít Béndekre

Kifejtette, hogy Béndek József munkájára is számít. A határőrség országos parancsnokának távozásáról írtak a lapok az elmúlt hetekben, ugyanis a parancsnok egy televíziós interjúban negatívan beszélt az átalakításokról.

A tárcavezető közölte, hogy Magyarország schengeni csatlakozási folyamata tervszerűen halad.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter elmondta, hogy az egységes európai határrendészeti rendszer bevezetése után a biztonsági és a közúti ellenőrzések helyettesíthetik az eddigi határátlépéskor alkalmazott vizsgálatokat.

Takács Albert szerint szükséges, hogy a csatlakozás után is biztonsági szűréseket lehessen végezni ezért fontos, hogy működjön információs rendszer.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Takács Albert 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Takács Albert 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást