Élelmiszer-botrány: visszakérhetik a termékek árát

Infostart
2007. augusztus 5. 19:26
Visszakérhetik a vásárlók a dioxinnal fertőzött guar-gumit tartalmazó termékek árát a kereskedőktől - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke. Közben Búza László, a vizsgálatokat végző Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője az InfoRádióban azt ajánlotta a vásárlóknak, hogy olvaasák el a termékeken lévő címkéket és ha az E412-es adalékanyagot tartalmaz, akkor addig azt a terméket ne fogyasszák, amíg ki nem derült, hogy egészségre veszélyes-e vagy sem.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke hangsúlyozta: a vizsgálatok még tartanak, de ha bebizonyosodik, hogy a termékben az Indiából származó, szennyezett adalékanyag van, akkor a kereskedő a nyugta ellenében köteles az árut visszavenni és annak árát teljes egészében kifizetni.

Vámos György felhívta a figyelmet arra, hogy a guar-gumit tartalmazó élelmiszerek egy része továbbra is forgalmazható lesz, ha azokban nem mutattak ki egészségre káros anyagot.

Az országos főállatorvos azt közölte, hogy a becslések szerint akár 200 ezer vállalkozáshoz kerülhetett az Indiából származó guar-gumi szállítmányból.

Süth Miklós arra kérte a lakosságot, hogy a vizsgálatok végéig ne fogyasszanak illetve használjanak E-412-vel jelölt élelmiszert, gyógyszert és takarmányt.

Elvileg a legveszélytelenebb adalékanyag

Közben Búza László, a vizsgálatokat végző Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője az InfoRádióban arról számolt be, hogy több, guar-gumit használó élelmiszeripari vállalat önként jelentkezett termékvizsgálatra.

Az igazgató szerint a guar gumi a legveszélytelenebb élelmiszeripari adalékanyag, éppen ezért nagyon széles körben elterjedt.

Használják lekvárok, szörpök, szószok gyártásakor, a sütőiparban a tészta alapanyagába is kevernek belőle. A töltelékes tészták esetében például arra használják, hogy a töltelék ne folyjon ki, de megjelenik a tej-, a hús-, a papír- és a textiliparban is.

Búza László hangsúlyozta, hogy a guar gumi alapvetően veszélytelen, de a szállítmányok 80 százaléka Indiából jön, és az egyikben találtak az egészségre veszélyes, rákkeltő dioxint.

Mire figyeljünk?


Az igazgató szerint a vállalkozóknak elsősorban arra kell most figyelniük, hogy addig ne használjanak ilyen adalékanyagot, amíg annak ártalmatlanságáról meg nem bizonyosodtak.

Ami a fogyasztókat illeti: ajánlott elolvasniuk a termékeken lévő címkéket és ha az E412-es adalékanyagot tartalmaz, akkor addig azt a terméket ne fogyasszák, amíg ki nem derült, hogy egészségre veszélyes-e vagy sem. Búza László szerint nagy tömegben valószínűleg nem lesz jelen a dioxin a magyar termékekben, de előfordulhat.

Ha kíváncsi arra, hogy eddig mely cégek kérték önként alapanyagaik vizsgálatát, kattintson az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság kétóránként frissülő honlapjára!