Az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke hangsúlyozta: a vizsgálatok még tartanak, de ha bebizonyosodik, hogy a termékben az Indiából származó, szennyezett adalékanyag van, akkor a kereskedő a nyugta ellenében köteles az árut visszavenni és annak árát teljes egészében kifizetni.
Vámos György felhívta a figyelmet arra, hogy a guar-gumit tartalmazó élelmiszerek egy része továbbra is forgalmazható lesz, ha azokban nem mutattak ki egészségre káros anyagot.
Az országos főállatorvos azt közölte, hogy a becslések szerint akár 200 ezer vállalkozáshoz kerülhetett az Indiából származó guar-gumi szállítmányból.
Süth Miklós arra kérte a lakosságot, hogy a vizsgálatok végéig ne fogyasszanak illetve használjanak E-412-vel jelölt élelmiszert, gyógyszert és takarmányt.
Elvileg a legveszélytelenebb adalékanyag
Közben Búza László, a vizsgálatokat végző Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője az InfoRádióban arról számolt be, hogy több, guar-gumit használó élelmiszeripari vállalat önként jelentkezett termékvizsgálatra.
Az igazgató szerint a guar gumi a legveszélytelenebb élelmiszeripari adalékanyag, éppen ezért nagyon széles körben elterjedt.
Használják lekvárok, szörpök, szószok gyártásakor, a sütőiparban a tészta alapanyagába is kevernek belőle. A töltelékes tészták esetében például arra használják, hogy a töltelék ne folyjon ki, de megjelenik a tej-, a hús-, a papír- és a textiliparban is.
Búza László hangsúlyozta, hogy a guar gumi alapvetően veszélytelen, de a szállítmányok 80 százaléka Indiából jön, és az egyikben találtak az egészségre veszélyes, rákkeltő dioxint.
Mire figyeljünk?
Az igazgató szerint a vállalkozóknak elsősorban arra kell most figyelniük, hogy addig ne használjanak ilyen adalékanyagot, amíg annak ártalmatlanságáról meg nem bizonyosodtak.
Ami a fogyasztókat illeti: ajánlott elolvasniuk a termékeken lévő címkéket és ha az E412-es adalékanyagot tartalmaz, akkor addig azt a terméket ne fogyasszák, amíg ki nem derült, hogy egészségre veszélyes-e vagy sem. Búza László szerint nagy tömegben valószínűleg nem lesz jelen a dioxin a magyar termékekben, de előfordulhat.
Ha kíváncsi arra, hogy eddig mely cégek kérték önként alapanyagaik vizsgálatát, kattintson az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság kétóránként frissülő honlapjára!