Magyarországi termékekben is van betiltott guar gumi

Infostart
2007. augusztus 4. 18:57
Egyre több magyar cég jelezte, hogy termékeikben van Indiából származó guar gumi adalék. Az E412 felhasználásának felfüggesztését azért rendelte el a főállatorvos, mert Magyarországra is kerülhettek olyan Indiából származó guar gumi szállítmányok, amelyek dioxinnal szennyezettek. A sütőipari, tejipari, húsipari és konzervipari cégek, a takarmánygyártók és gyógyszeripari vállalatok egyaránt használnak guar gumit. A dioxin rákkeltő vegyület, károsítja egyebek között az immun- és az idegrendszert is.

Folyamatosan emelkedik azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek Indiából származó guar gumit használnak fel - mondta a főállatorvos. Süth Miklós kiemelte, hogy a cégek megkezdték a kérdéses tételek bevizsgáltatását.

Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság két laboratóriumában, ha kell három műszakban vizsgálják majd a mintákat - tette hozzá a főállatorvos. A vizsgálat eredményei négy nap alatt születhetnek meg, a tételenként 440 ezer forintba kerülő vizsgálatokat a cégeknek kell állniuk.

Süth Miklós szerint egyelőre még nem tudni, hogy a termékekben mekkora a dioxinszint, egyáltalán átlépte-e, vagy sem a határértéket. De az Európai Unió 27 tagállamában az érvényes, hogy az Indiából származó guar-gumit csak hitelt érdemlő dokumentum alapján lehet dioxinmentesnek nyilvánítani.

Az indiai guar gumit tartalmazó és E412-vel jelölt készítményekből az ország minden részére kerülhetett, egyelőre nem lehet megmondani, hogy összesen hány cég érintett, de becslések szerint a 200 ezret is elérheti azon vállalkozásoknak a száma, amelyekhez Indiából származó guar gumi került.

Veszélyes lehet: joghurt, kenőmájas, gyógyszerek

Az országos főállatorvos az InfoRádióban arról beszélt, hogy a hatóság csak ellenőriz, az értesítést nem neki kell megtennie. A Regionális Közigazgatási Hivatalokon keresztül arra kérték a jegyzőket, körjegyzőket, hogy pontos nyilvántartást készítsenek az érintett vállalkozásokról.

Süth Miklós azt mondta: amennyiben valaki otthonában találkozik olyan készítménnyel, amely tartalmazza az E 412-es adalékot, akkor egyelőre abból ne egyen. Azonban kidobnia sem kell, ha még nem járt le a szavatossági ideje.

A sütőipari, tejipari, húsipari és konzervipari cégek, a takarmánygyártók és gyógyszeripari vállalatok egyaránt használnak guar gumit. Hamarosan felkerülnek a www.oevi.hu honlapra azok a készítmények, amelyek tartalmaznak szennyezett dioxint és Magyarországon vagy másutt az Európai Unióban kerültek forgalomba.

A lekváros bukta jöhet

Süth Miklós úgy véli, a napi fogyasztási cikkekbe, mint például egy lekváros buktába, nem került bele az Indiából származó guar gumi készletekből, ugyanis az ezt készítő vállalkozások valószínűleg már ügyelnek arra, hogy ne használják a szennyezett adalékot. Ha ez mégis megtörténik, és a hatóságok észreveszik, hárommillió forintos bírságra számíthatnak.

A dioxin rákkeltő vegyület, károsítja egyebek között az immun- és az idegrendszert is.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást