Több száz jelentkezőt várnak a pótfelvételin a szegedi egyetemre

InfoRádió / MTI
2007. július 30. 15:45
Több száz új diákot várnak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tizenkét karán a nyári pótfelvételin; a leendő hallgatók augusztus 13-ig adhatják be jelentkezésüket a tanulmányi osztályokon - közölte az intézmény oktatási rektor-helyettese.

Nappali tagozatra 1185, esti és levelező tagozatra 1479, távoktatás tagozatra pedig 88 helyet hirdetett meg az SZTE - mondta Pukánszky Béla. Hozzátette: a képzések többsége költségtérítéses, de felsőfokú szakképzés esetén még államilag finanszírozott oktatásra is jelentkezhetnek a diákok.

A felvételről gyorsított eljárás keretében augusztus végéig, szeptember elejéig döntenek - közölte a professzor, aki bízik benne így akár félezerrel is nőhet az SZTE-re eddig felvett 6.553 idei gólya száma.

Az új felvételi rendszerben az SZTE kapacitásait nem tudta teljes egészében föltölteni, 381 államilag finanszírozott nappali tagozatos hely maradt kihasználatlanul, ezzel azonban az intézmény nincs egyedül, hasonló helyzetbe került a vidéki egyetemek többsége - fogalmazott Pukánszky Béla.

Az intézmény vezetése sem számított arra, hogy ekkora különbség lesz az akkreditált kapacitás és a ténylegesen betölthető helyek száma között.

Képzési kínálatának korszerűsítése mellett az SZTE szorgalmazza, hogy a már az intézményben tanuló diákok jelentkezzenek párhuzamos képzésekre, akár más karokra is, s arra is van lehetőség, hogy az alapképzésen tanuló diákok felsőfokú szakképzést kezdjenek el, javítva ezzel későbbi elhelyezkedési esélyüket - közölte a rektor-helyettes.