Pazarlás, blöff és gesztusok a gazdasági minisztériumban

Infostart
2007. július 30. 07:23
A Magyar Nemzet szerint a gazdasági minisztérium elmúlt évekbeli tevékenységét a pazarlás és a balliberális holdudvarnak tett gesztusok jellemzik.

Önállóan vezethet szülésznő szülést a Dél-Pesti Kórházban - írja a Népszabadság. A jogszabályok ugyan ezt eddig sem tiltották, mégis ez az ország egyetlen intézménye, ahol élnek is a lehetőséggel. A kórház vezetése féléves felkészítés után, januárban változtatott a korábbi gyakorlaton, és engedélyezte az orvosi közreműködés nélküli szülést. Az országban sok kórházban még csak nem is vizsgálhat a bába, jóllehet a tavaly óta már négy éves, főiskolai képzés az önálló várandósgondozásra, a problémamentes vajúdás és szülés önálló végigkísérése is feljogosítja őket.

A Magyar Nemzet "Pazarlás, blöff és gesztusok" címmel ír cikket a gazdasági minisztérium szerződéseiről, melyeket a lap szerint a tevékenységek kiszervezése és a balliberális holdudvarnak tett gesztusok jellemeznek. Az újság a jelenleg az SZDSZ-es Kóka János által vezetett Gazdasági és Közlekedési Minisztérium pénzosztó gyakorlatáról ír az 5 millió forint alatti kifizetések alapján. A lap cikkében megemlíti a Political Capital szolgáltató Kft-t, amely majd 3 millió forintot kapott idén a minisztériumtól, valamint a Viva Média Holding Kft megbízásait is, amelyek épp csak alatta maradnak az ötmilliós összeghatárnak.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy már nem csökkentik tovább a vállalkozások számát az adó- és járulékszabályok, illetve a munkaügyi ellenőrzések szigorítása. Ez derül ki a KSH legutóbb közzétett adataiból. A mélyponton túljutva újra megjött a magyarok vállalkozási kedve, még ha egyelőre kismértékben is. A regisztrált gazdasági szervezetek száma az idén január- június között mintegy 6 ezerrel gyarapodott. Ez kizárólag a társas vállalkozásoknak köszönhető, az egyéni vállalkozásokból megint kevesebb lett.

A Világgazdaság a kombinált termékdíjról ír. A környezetvédelmi tárca 2010-től vezetné be az úgynevezett kombinált termékdíjas kvótarendszert. A cél továbbra is a keletkező csomagolási hulladék mennyiségének csökkentése, és erre az eddiginél rugalmasabb rendszert próbálnak kialakítani. Ám már jövőre is változnak a termékdíjjal kapcsolatos szabályok, a tervek szerint az adóhivatal helyett azt a vám- és pénzügyőrség szedi be és ez a szervezet végzi majd az ellenőrzéseket is.

Az elmúlt hetekben megjelenő jelentős élelmiszeripari áremelési szándékokra rátett egy lapáttal a rendkívüli forróság miatt várható élelmiszeripari terméscsökkenés is, ami további felfelé mutató inflációs kockázatokat hordoz magában Magyarországon - hívják fel ügyfeleik figyelmét heti összefoglalójukban a Societé General elemzői. Az elemzésről a portfolio.hu számol be. Az elmúlt hetekben több agrár-érdekképviselet is jelentős, esetenként több 10 százalékos áremelési szándékot jelzett az őszi hónapokra. Bár a múltbeli tapasztalatok alapján a képviseletek áremelési törekvéseit a kiskereskedelmi láncok jelentősen tompítják, a halmozódó árfeszültségek kisebb-nagyobb mértékben megjelennek a fogyasztói árakban is. A párizsi székhelyű bank elemzői szerint a dráguló élelmiszerek mellett az emelkedő olajárak is, akár jelentős felfelé mutató inflációs hatást fejthetnek ki a következő hónapokban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást