Gyurcsány aktívabb szomszédsági politikát szorgalmaz

Infostart
2007. július 30. 16:04
Szorosabb uniós integrációt szeretne a magyar kormányfő. Gyurcsány Ferenc minderről külképviselet-vezetők éves értekezletén beszélt. A miniszterelnök rövid tárgyalást folytatott a német külügyminiszterrel, akivel Koszovó jövőbeni státusáról, valamint a német kancellár augusztusi, budapesti útjáról egyeztettek.

Aktívabb szomszédságpolitikát szorgalmazott a kormányfő a külképviseleti vezetők éves értekezletén. Mint Gyurcsány Ferenc fogalmazott: a szomszédos országokkal való kapcsolat megítélésének nem lehet egyedüli mércéje a határon túli magyarok sorsának alakulása.

"Egyetlen lehetőség aktívan, pozitívan fordulni szlovákok, ukránok, szerbek felé, annak a belátásával, hogy előnye és hátránya is van az 1000 éves államiságunknak" - fogalmazott.

Szlovákiával kapcsolatban azt mondta a miniszterelnök, hogy minél gyakrabban kell találkoznia északi szomszédunk kormányfőjével, attól függetlenül, hogy Malina Hedvig igazat mond-e vagy sem.

Mélyíteni kell az integrációt


Uniós ügyekről szólva arról beszélt, hogy Budapest támogatja a nyugat-balkáni ország uniós tagságát. Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországnak az integrációt kell mélyítenie a közösségben.

Koszovóval kapcsolatban megjegyezte, hogy a kérdés rendezésénél Oroszország megkerülhetetlen tényező. Emlékeztetett arra is, hogy Moszkva az elmúlt években, a magas olajárnak köszönhetően hatalmas bevételre tett szert. Oroszország új szerepet kér a világ alakításában - tette hozzá.

"Régi félelmek éledtek újjá"

Gyurcsány Ferenc az európai- orosz viszonyról úgy vélekedett, hogy azt a bizalmatlanság jellemzi. "Néha túlzó régi félelmek éledtek újra. Bezárkózásból nem épül biztonságos vilá" figyelmeztetett a kormányfő.

A miniszterelnök rövid megbeszélést folytatott a német külügyminiszterrel. Frank-Walter Steinmeyer méltatta a két ország kapcsolatát, emellett a politikusok Koszovó kérdésében is hasonló álláspontot fogalmaztak meg. A német külügyminiszter egyúttal Angela Merkel kancellár augusztusi budapesti útját is előkészítette.

Hanganyag: Póth Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást