Budapest sereghajtó, Miskolc a középmezőnyben

Infostart
2007. július 30. 16:16
A sereghajtók között, a 61. helyen végzett Budapest azon a felmérésen, amely azt vizsgálta, hogy mennyire elégedettek a nagyobb európai városok lakói településükkel. A legjobb helyen a hollandiai Gröningen végzett, a magyar fővárost pedig a többi között még Miskolc is leelőzte.

Az európai nagyvárosok többségével szemben Budapesttel nem elégedettek saját lakói - így summázható a Magyar Gallup Intézet vizsgálatának eredménye, amelynek keretében 75 európai nagyváros lakóit faggatták lakóhelyükről.

A felmérésben a magyar városok közül Budapest és Miskolc szerepelt, az előbbi a 61. az utóbbi a 38. helyezést elérve az elégedettségi listán. A mutató jól tükrözi az egyes városokban érzékelt közhangulatot.

Akárcsak Pozsony

A legjobb átlagos minősítést a hollandiai Gröningen, a dániai Aalborg és az angliai Newcastle kapta, míg a három utolsó helyre Nápoly, Athén és Isztambul került.

Budapest az EU fővárosai közül Athént, Rómát, Lisszabont, valamint Bukarestet, Szófiát és Varsót előzi meg, Pozsonnyal lényegében megegyező helyezést elérve.

Megfelelő az integráció

A budapestiek és a miskolciak az európai városok összehasonlításában egyaránt elégedettek azzal, ahogy a külföldiek integrálódnak a városukba (Miskolc a 75 város közül a második, Budapest a 6. legjobb értékelést adta), nyilván nagyrészt a bevándorlók alacsony számának, illetve jórészt magyar nemzetiségüknek köszönhetően.

Miskolc emellett különösen elégedett a városvezetéssel, azzal hogy hogyan és mire költ a városuk. Budapest e tekintetben az 59. helyet szerezte meg.

Miskolc fő problémája a megfelelő munkahelyek hiánya, ebből a szempontból a város hátulról negyedik a listán.

Nem szeretik a fővárost

Ezzel szemben számos fontos területen a mezőny első felében található, ilyen a lakhatás (16.) és a tömegközlekedés (18.).

Budapest helyezése szinte minden tekintetben rosszabb, mint Miskolcé. A budapestiek a 75 város közül hátulról a negyedik helyre értékelték a városukat a köztisztaság és a hatodikra a zajártalom tekintetében, de a tömegközlekedés, a közparkok, az iskolák, és a kórházak tekintetében is az utolsó tizenöt hely egyikére volt csak elég az elégedettség mértéke.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást