Az ELTE és a gazdasági szakok a legnépszerűbbek

Infostart
2007. július 26. 11:45
A kereskedelem és vendéglátás, az idegenforgalom és a gazdasági pályák - idén ezek voltak a legnépszerűbb szakirányok. A slágerszakokra többszörös volt a túljelentkezés, ám volt ahova már 107 ponttal be lehetett jutni. Még mindig az ELTE-re jelentkeznek a legtöbben.

Ha találomra megkérdeznénk néhány most felvételizett diákot, jó esély lenne rá, hogy találnánk közöttük leendő gazdasági és marketingszakembert, kereskedelmi és vendéglátóipari pályára készülőt, sőt, bizonyára könnyen bukkannánk reménybeli közgazdászra, vagy kommunikáció szakos diákra is. Idén ugyanis ezek voltak a slágerszakok.

Továbbra is az Eötvös Loránd Tudományegyetem a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény Magyarországon, idén ide adták be a legtöbb jelentkezési lapot.

Az ELTE-t a Pécsi és a Debreceni Tudományegyetem követi, de ezekre a tavalyihoz képest kevesebb diák jelentkezett.

Hódít a gazdaság

A Budapesti Gazdasági Főiskolán turizmus-vendéglátás szakra több mint 2.500-an felvételiztek, így ez volt a legnépszerűbb szak; ide 135 pont volt a ponthatár.

Ugyanezen a főiskolán egy másik karon a kereskedelem és marketing képzésre is közel 1.700-an adták be jelentkezésüket, ide 128 ponttal kerülhettek be a diákok.

Ettől az adattól alig marad el a gazdasági főiskola pénzügy és számvitel, valamint gazdálkodás és menedzsment szakára jelentkezők száma.

A legnépszerűbb szakok tekintetében tehát a Budapesti Gazdasági Főiskola az abszolút befutó. A listán csak ezután következik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnök-informatikus szaka, majd az ELTE programtervező informatikus képzése, ezeket követik a gépészmérnöki, pszichológia és más gazdasági szakok.Bűvös 144-es

Az elérhető maximális pontszámra volt szükség a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodási, valamint az ELTE-n a keleti nyelvek, a kultúrák-hebraisztika, valamint a kommunikáció-médiatudomány szakon.

Két költségtérítéses képzésben is 144 pontra volt szükség a sikeres felvételihez: ez a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem matematika, és az ELTE bölcsészkarán a germanisztika-néderlandisztika szakán.

Kishitű diákok

Az idén az egyetemekre, főiskolákra jelentkezők 74 százaléka, összesen mintegy 81 ezer felvételiző tett sikeres felvételit. Tavaly ez az arány 4 százalékkal kevesebb, mintegy 70 százalék volt.

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján közzétette összegzés szerint a felvettek kétharmada tanulhat tovább államilag finanszírozott képzésben.

Ehhez képest furcsa, mennyire kishitűek a magyar diákok, hiszen nemrégiben még csak a felvételizők alig fele vélte úgy, hogy felveszik valamelyik felsőoktatási intézménybe - legalábbis a Felvételi Információs Szolgálat felmérése szerint.

Az érettségizett, továbbtanulni vágyók 6 százaléka gondolta úgy néhány hete, hogy soha nem fog bekerülni egyik főiskolára sem.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást