Vége az aratásnak, nem lett meg a 4 millió tonna

Infostart
2007. július 23. 16:37
A tervezettnél kevesebb, mindössze 3,7 millió tonna termést sikerült idén betakarítani a kalászos gabonafélékből - mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Vancsura József hozzátette: a hosszantartó aszály miatt felére csökken a kukorica és a napraforgó várható terméshozama is.

Kevesebb kalászos gabonaféle, körülbelül 3,7 millió tonnányi termett az aszály miatt, a napraforgó- és a kukoricatermés a hőség és a szárazság miatt azonban "életveszélyben van", ha nem esik az eső, egyes területeken egyáltalán nem lesz mit betakarítani - mondta az InfoRádiónak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Vancsura József hozzátette: Magyarországon alig van olyan kukoricatermő terület, ahol megoldható az öntözés, ahol lehet locsolni, ott általában csemegekukoricát termesztenek.

A gabonatermesztők szövetségének vezetője szerint nem valószínű, hogy az ország napraforgó- vagy kukoricaimportra szorul, de csak a következő hetekben derül ki, hogy mennyit lehet betakarítani ezekből a terményekből.

Nagy a gabonatermelők terméskiesése, a jelenlegi árak pedig nem tudják ezt kompenzálni, ezért a gazdák - ha a helyzet nem változik - veszteséges évet zárnak majd - mondta Vancsura József.

Hanganyag: Koncz Anita


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást