Szájer: Amerika értetlenül szemléli a magyar lépéseket

Infostart
2007. július 21. 18:19
Szájer József néppárti európai parlamenti képviselő szerint az amerikai külügyminisztériumban nem értik, hogy Magyarország miért az Oroszországból származó gázellátás mellett tette le a voksát. A politikus az Egyesült Államokban találkozott többek között a Világbank elnökével is.

Szájer József az InfoRádiónak elmondta: más európai parlamenti képviselőkkel együtt folytatott tárgyalásokat az Egyesült Államokban, találkozott Dick Cheney alelnökkel, a belbiztonsági miniszterrel, kongresszusi képviselőkkel, a Világbank és Nemzetközi Valutaalap elnökével, valamint demokrata képviselőkkel is.

Az egyik kiemelt téma az energiafüggőség ügye volt, sűrűn felmerültek magyar vonatkozások is. Dick Cheney alelnök világosan kifejtette, hogy az Egyesült Államokban nagyon aggódnak amiatt, hogy az energiafüggőség a politikai nyomásgyakorlás eszközévé válhat Oroszország részéről egyes európai országokkal kapcsolatban - fejtette ki a Fidesz listáján megválasztott képviselő.

A politikus közölte: az amerikai külügyminisztériumban nem értik, hogy Magyarország a saját érdekeivel ellentétben miért egy olyan tervet támogat, amely tovább erősíti az energiafüggőséget, az energiaszállítás alternatív útvonalának támogatása helyett.

Vízum

A vízumkötelezettség esetleges eltörléséről Szájer József azt mondta: jelenleg a Kongresszus előtt van egy olyan törvényjavaslat, amely új rendszert vezetne be a vízumok kiadásában.

Ennek értelmében nem törölnék el a vízumkötelezettséget, hanem egyszeri ellenőrzést vezetnének be azoknak az országoknak az állampolgáraira is, akik jelenleg vízum nélkül utazhatnak.

A törvény vélhetőleg nyári elfogadása után külön dönteni kell arról, hogy Magyarország beléphet-e ebbe (a mostaninál a magyar állampolgárok számára vélhetően még mindig egyszerűbb - a szerk.) rendszerbe - tette hozzá.

Szájer József szerint ugyanakkor az éles demokrata-republikánus szembenállás miatt nem biztos, hogy a javaslat átmegy a Kongresszuson.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást