Jobban elkülönítené a füstös és a nemdohányzó étteremrészeket, légszűrőket szereltetne be és hatásosabban, már az üzletek bejáratánál tájékoztatná minderről a vendégeket az ipartestület. Mindezzel lényegében a jelenlegi szabályozást tartanák hatályban.
Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke azt mondja: a lakosság nehezedő anyagi helyzete miatt az utóbbi hónapokban harmadával esett vissza az ilyen üzletek forgalma és a teljes tiltás tönkretenné a az iparágat.
Azt mondta: a tiltás hatására még a fejlett országokban is visszaesett a forgalom. Ezt tapasztalták Írországban, de még New Yorkban is.
Szerinte egy olyan piacon, ahol túlkínálat van, a piaci feltételeknek kell az ilyen kérdéseket eldönteniük.
Szécsi László, az Országos Dohányfüst-mentes Egyesület alelnöke nem tartja elfogadhatónak ezt a szabályozást, mert mint mondta, máshol sem vált be. Szerinte a nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy csak a teljes tiltással lehet célt érni.
Emlékeztetett arra, hogy Írországban egy évvel a tiltás után megkérdezték a lakosságot, melyik volt az elmúlt év legjobb törvénye, és az emberek 89 százaléka a vendéglőben való dohányzás megtiltására szavazott.