"A Pest megyei utakon autózni szinte extrém sport"

Infostart
2007. július 18. 12:48
Fellázadt a Pest megyei közgyűlés az ellen, hogy a fővárosi önkormányzat elviszi a térségre jutó útfelújítási pénzek 85-90 százalékát. Szűcs Lajos, a testület elnöke elmondta: a gazdasági miniszterhez fordultak a nagyobb részesedés elérése érdekében.

Aránytalannak tartja az útfelújítási pályázati pénzek elosztását a Pest megyei önkormányzat: tavaly a 4,6 milliárdos keretből Budapest 4,1 milliárdhoz jutott hozzá, Pest megye azonban csak valamivel kevesebb, mint 60 millióhoz - mondta a testület elnöke.

Szűcs Lajos szerint a helyes az lenne, ha az összegeket az utak hossza, és az azokon keresztülhaladó forgalom, vagy a településeken élők száma alapján osztanák el, de már az egyharmad-kétharmad aránnyal is elégedettek lennének.

A Pest megyei közgyűlés elnöke hozzátette: idén a főpolgármester még ezt az aránytalanságot is tovább növelte azzal, hogy plusz kétmilliárd forintot kért a gazdasági minisztertől a fővárosi útfelújításokra.

Pest megye 187 településeinek 10-15 milliárdos támogatásra lenne szüksége - közölte Szűcs Lajos, aki szerint, ha ezt az igényt nem is lehet maradéktalanul kielégíteni, egy valódi pályázati rendszer felállításával megoldást lehetne találni a problémákra.

A közgyűlés elnöke elmondta: néhány Pest megyei úton végigutazni is valóságos extrém sport, több településen pedig még mindig nincs szilárd útburkolat.

Hanganyag: Tenczer Gábor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást