A hőség nemcsak a sofőr, hanem az autó számára is megterhelő

Infostart
2007. július 18. 10:35
A sztrádákon kialakuló dugók kezelésére krízistervvel rendelkezik az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Ha baleset történik, a torlódás helyszínén azonnal megkezdődik a rendőri forgalomirányítás, és zacskós vizet is osztanak - mondta a szervezet szóvivője. A vezetéstechnikai szakember azt javasolja: mindig legyen víz az autósoknál, és ne vezessenek cipő nélkül.

A rendőrség azonnal a baleset helyszínére érkezik, ha a sztrádákon dugó alakulna ki, és megpróbálja megszüntetni a torlódás okát, a katasztrófavédelem munkatársai vizet osztanak a forró aszfalton várakozni kényszerülő autósoknak - mondta az InfoRádiónak a szervezet szóvivője.

Winkler-Virág András hozzátette: a pihenőhelyeken a nagy melegben is van kézmosási lehetőség, és ivóvízhez is hozzájuthatnak a kitikkadt sofőrök.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szóvivője közölte: bár a fizika törvényeinek a magyar utak sem tudnak ellenállni, az autópályák felső, úgynevezett kopó rétege olyan módosított bitumenből készült, amely extrém körülmények között is jól bírja a terhelést.

Az útellenőrök ennek ellenére is naponta négyszer járják be az autópályákat nyomvályúsodás után kutatva - fűzte hozzá Winkler-Virág András.A nyár nemcsak a sofőr, de az autó számára is megterhelő: tartós hegymenet után vagy utánfutót húzva megálláskor érdemes még rövid ideig járni hagyni a motort - mondta az InfoRádióban a Hungaroringen működő vezetéstechnikai centrum munkatársa.

Ha az autóban van légkondicionáló, figyelni kell arra, hogy ne legyen túl nagy különbség a kinti és a benti hőmérséklet között, de ilyenkor is érdemes többször megállni pihenni - tanácsolta Pesolt Ferenc.

Amennyiben az autóban nincsen kílmaberendezés, jó, ha van az autósnál ivóvíz, törölköző, és szellős ruhát visel - tette hozzá a szakértő, aki nem javasolja, hogy meztelen felsőtesttel, vagy cipő, papucs nélkül vezessenek a sofőrök, hiszen vészhelyzetben így nem lehet kellő erőt kifejteni, ha meztelen talppal tapossák a fékpedált.

Kánikulában csökken a koncentrációkészség is, ezért az autósok, ha tehetik, ne a legmelegebb órákban induljanak útnak - mondta Pesolt Ferenc.

Szerző: Horn Andrea

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ és Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pesolt Ferenc
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást