A forróság beköszöntével csökken az emberek étvágya. Ilyenkor gyorsan emészthető, könnyű, energiaszegény ételekre van szüksége a szervezetnek - mondta el az InfoRádióban a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke.
A legjobb, ha a legnagyobb mennyiségben zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk, előbbieket nyersen vagy párolva egyaránt ehetjük - mondta Kubányi Jolán.
Emellett természetesen fehérjére is szüksége van a szervezetnek, ezt kevés csirke- vagy pulykahússal pótolhatjuk.
A hétköznapi étkezés is egészségesebb, ha inkább gyakran eszünk keveset, mint ha egyszerre sokat. Ez a szabály a kánikulában különösen érvényes.
A dietetikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a melegben több folyadékot igényel a szervezet, mint más napokon. A napi két liter ilyenkor már nem elegendő.
A könnyű ételek közé bekerülhetnek a levesek, például a gyümölcsleves, a zöldségleves vagy a húsleves. Ez utóbb lehet tartalmas, mégsem terheli meg a szervezetet.
Folyadékpótlásra pedig a szakember inkább a fanyarabb ízű italokat ajánlja, ilyen lehet például a limonádé.
Hanganyag: Rezsek Gyõzõ