Közalkalmazotti bértábla: megszüntetve megőrizni?

Infostart
2007. július 10. 12:23
A közigazgatási reform végrehajtását felügyelő tárca nélküli miniszter szerint nem csökken tovább a közigazgatásban dolgozók létszáma. Draskovics Tibor viszont elképzelhetőnek tartja, hogy a pedagógusok kötelező óraszám-emelése elbocsátásokat eredményezhet. A szakszervezet sokkal inkább a bértábla módosítása miatt aggódik.

Nem kell tartani újabb létszámcsökkentésektől a közigazgatásban - szögezte le a köztévében a közigazgatási reform végrehajtását felügyelő tárca nélküli miniszter.

Draskovics Tibor egy Népszabadságban megjelent cikk kapcsán beszélt erről, amely szerint tömeges elbocsátásokra lehet számítani a közeljövőben.

A kormány tavaly ősszel világossá tette a minisztériumok alá tartozó nagy intézményrendszerekben meghatározott létszámcsökkentési követelményeket. Ezeket az érintettek túlnyomó többségben már végre is hajtották, ezek nem új döntések - hangsúlyozta a tárca nélküli miniszter.

Draskovics Tibor hozzátette: a szeptembertől esedékes kötelezőóraszám-emelés miatt viszont több pedagógust elbocsáthatnak, de ezt az önkormányzatok tehetik meg.

A miniszter szerint az az információ is téves, hogy megszűnik a köztisztviselői és a közalkalmazotti bértábla. Draskovics Tibor úgy fogalmazott, hogy jelentősen változni fog.

Ez viszont aggasztja a Magyar Közalkalmazottak és Köztisztviselők Szakszervezetének elnökét. Árva János az InfoRádiónak elmondta: bármilyen változás a tábla megszűnését jelenti.

Szerinte az sem kizárt, hogy a versenyszférában gyakorolt bérezést alkalmaznak majd a közszolgáknál is. A szakszervezeti elnök hozzátette: a legfőbb bajuk, hogy megszűnik az életpályamodell.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást