Füziné Kajdy Zita polgármester elmondta: az önkormányzat, civilek és helyi vendéglátósok összefogásával megvalósuló "gasztrofalu projekt" lényege, hogy minden orfűi rendezvény mellé különleges gasztronómiai programokat szerveznek.
Utalt rá, hogy a település a medvehagyma naptól az országos gyermeklovas találkozóig évente tizenhárom eseménynek ad otthont, az érdeklődőket 2008-tól kísérleti jelleggel, 2010-ben pedig már "élesben" a hazai és azon belül különösen a baranyai konyhaművészet remekműveivel látnák vendégül.
Hozzátette: a részletek még kidolgozásra várnak, de biztos, hogy e tervek megvalósításához szükség lesz a vendéglátóhelyek bővítésére, fejlesztésére, az étkezőhelyek, sétányok kialakítására, ahol a vendégek a gulyáslevest, vagy a pörkölteket éppúgy elfogyaszthatják, mint a kemencékben sült halakat, süteményeket.
Szili Katalin, aki Orfű országgyűlési képviselője is egyben, hangsúlyozta: az EKF-program nagy eredménye lehet, hogy nem csak Pécs, hanem mindazon települések fejlődésének motorja lehet, melyek a rendezvényekhez kapcsolódóan képesek jó ötletekkel előállni, s azokat közös erővel megvalósítani.