A távozó orvosokat siratja a Fidesz

InfoRádió / MTI
2007. július 4. 18:16
A Fidesz szerint a kormány mindent feláldoz azért, hogy rátehesse a kezét az egészségbiztosítási kasszára.

Az ellenzéki frakció vezetője egyebek mellett arra kér választ a kormányfőtől, hogy tényleg annyira gazdag-e Magyarország, hogy nélkülözni tudja a külföldre vándorló több ezer orvost.

Navracsics Tibor közölte: a Magyar Kórházszövetség tavalyi adatai szerint 2500 szakorvos hiányzik a kórházakból, az uniós csatlakozás óta ugyanakkor 1850 szakorvost kapott igazolást külföldi elhelyezkedéshez.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: közülük 88 százalék középkorú, aki már tapasztalt, de még évtizedekig dolgozhat a pályán.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a magyar orvosok már nemcsak a magasabb kereseti lehetőséget, hanem az orvosi szakma lebecsülését és a rossz munkakörülményeket is megjelölik a távozás okaként.

Gyurcsány: megtartás vizitdíjjal

A miniszterelnök szerint úgy lehet küzdeni az orvos-elvándorlás ellen, hogy átlátható és egyértelmű viszonyokat teremtenek az egészségügyben.

A kormányfő azt mondta: szükség van a magyar orvosokra, akik rendkívül jól képzettek és többségük áldozatos munkát végez.

Gyurcsány Ferenc szerint segíthet az orvosok Magyarországon tartásában a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése, mert az abból származó pénzt például fejlesztésre lehet fordítani.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tudósítás Navracsics Tibor sajtótájékoztatójáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást