Sólyom nemet mondott a bebetonozott vezetőkre

InfoRádió / MTI
2007. július 3. 18:38
Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek az állami vagyonról szóló törvényt Sólyom László köztársasági elnök.

Az állami vagyonról szóló, a parlamentben június 25-én elfogadott törvény az állami vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlására létrehozza a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsot, amelynek tagjait a miniszterelnök nevezi ki hat évre.

A köztársasági elnök mostani indoklása szerint a tanács tagjainak megbízatása csak igen szűk körben, lényegében alkalmatlanná válás vagy bizonyos kötelezettségszegések miatt szüntethető meg.

Sólyom László álláspontja az, hogy a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a törvénnyel olyan hatáskörök gyakorlására kap felhatalmazást, amelyek a mindenkori kormány felelősségi körének lényegéhez tartoznak.

Az államfő nem ért egyet azzal, hogy a tanács tagjai hatéves megbízatást nyerjenek úgy, hogy e tisztségükből csak alkalmatlanság vagy kötelezettségszegés miatt mozdíthatók el - szerepel a kommünikében.

A vagyontörvény létrehozott volna egy nagy állami vagyonkezelő holdingot. Ez a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., amely jövő januárban kezdte volna meg a működését, és amely megalakulásával megszűnt volna az ÁPV, a KVI és a Nemzeti Földalap.

Az új állami szuperholding fölötti tulajdonosi irányítás lett volna a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács feladata.

Ebbe a a hétfős testületbe három tagot küldött volna a pénzügyminiszter, két tagot a gazdasági miniszter és egy képviselőt az agrártárca, míg az elnököt a kormányfő jelölte volna. Ennek a tanácsnak a működésével kapcsolatos szabályokat tartotta elfogadhatatlannak az államfő.

A kormány megfontolja azokat az érveket, amelyekre hivatkozva Sólyom László aláírás helyett az Országgyűlésnek visszaküldte a parlament által már elfogadott vagyontörvényt - írta közleményében a Pénzügyminisztérium.

Hargitai János, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselője elmondta: örül Sólyom László döntésének.

Indoklásként közölte: a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács nem nemzeti, sokkal inkább kormányzati testület.

A politikus szerint az, hogy a kormányfő hat évre nevezheti ki e testület tagjait, azt jelenti, hogy a következő kormányzati ciklusra kívánja Gyurcsány Ferenc "bebetonozni" embereit.

Hargitai János szerint Gyurcsány Ferenc már készül arra, hogy ki fog kerülni a kormányból, ám megpróbálja befolyását megtartani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A Pénzügyminisztérium reagálása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást