Somody keveri a lapokat a háttérben?

Infostart
2007. június 26. 16:01
Az elmúlt időszak személyi és szakmai változtatásai az egészségügyben, sorban igazolják azt a feltételezést, hogy a kormányzat erőteljesen ad Somody Imre üzletember szavára. A koalíciós pártok egészségbiztosító pénztárak regionális felosztásáról elfogadott múlt hét végi javaslatáról a Plusssz pezsgőtablettákból meggazdagodott vállalkozó már egy hónappal ezelőtt beszélt az InfoRádióban.

Somody Imre június elsején azt mondta az InfoRádiónak, hogy ha rajta múlna, akkor az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat szét szedné hét regionális egészségbiztosítóra, és a hét régióban engedélyezné hét versenyző szereplő működését.

Az üzletember szerint a hét regionális egészségbiztosító maradhat állami kézben, vagy privatizálni lehetne, a kormány szándékától függően.

Az üzletember hangsúlyozta: hatalmas pénzt kell befektetni, emberek ezreit kell alkalmazni ahhoz, hogy egy régióban meg lehessen szerezni a piac 20-25 százalékát. Somody Imre úgy vélte: ebbe csak akkor vág bele egy cég, ha később megnyílik az országos piac is.

Ezután három-öt évvel lehet azt mondani, hogy megnyílhat az országos piac a regionális versenyzők előtt.

A kormány jelenlegi elképzelései alapján az egységes társadalombiztosítási keret fenntartása mellett jönnének létre versengő egészségbiztosítási pénztárak, ezekben kisebbségi részben, legfeljebb 49 százalékban megjelenne a magántőke.

Várhatóan 5-7 egészségbiztosítási pénztár alakulhat meg, és 6-12 hónapos átmeneti időszakban tehetnek ajánlatot valamennyi biztosítottnak, vagyis ebben az időszakban versenghetnének a betegekért.

Ezt követően, egy-egy pénztárt, egy-egy a későbbiekben meghatározandó, pontos lehatárolású régióhoz rendelnének. Azok, akik nem választottak biztosítót, automatikusan a régiójukban működő pénztárhoz kerülnének.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást