Horn Gábor: A nyugdíjkorhatár módosítása elkerülhetetlen

Infostart
2007. június 26. 16:04
Nem tartalmaz konkrétumokat a nyugdíjkorhatár kérdésében a két kormánypárt vasárnapi kompromisszumos megállapodása, azok kidolgozása ugyanis szakmai, nem pedig politikai feladat - mondta az SZDSZ ügyvivője. Horn Gábor hozzátette: az MSZP és az SZDSZ abban egyezett meg, hogy a fenntarthatóság érdekében változtatni kell.

A várható átlagos élettartam növekedésével együtt fokozatosan és lassan emelni kell a nyugdíjkorhatárt, ennek mértékéről azonban nem a politikának, hanem a szakmának, az érintett szervezeteknek kell határozniuk - mondta az InfoRádiónak a Szabad Demokraták Szövetségének ügyvivője.

Horn Gábor hozzátette: a koalíciós pártok arról állapodtak meg, hogy felvállalják az elkerülhetetlen lépéseket, egyelőre azonban nem határozták meg, hogy mikortól és hány évre emelik a nyugdíjkorhatárt.

Bár a születéskor várható élettartam a magyarok körében még mindig 5-6 évvel rövidebb, mint az Európai Unióban, a hátrány a remények szerint tíz éven belül ledolgozható, ennek következtében a társadalom jelentős öregedésnek indul - közölte a liberális politikus.

Az ellátórendszer - a kormánypártok számításai szerint - 2013 körül működésképtelenné tehetné az egész nyugdíjrendszert, így a korhatár módosítása elkerülhetetlen - mondta Horn Gábor.

Egységesen kell kezelni

A nyugdíjkérdést nem lehet önmagában kezelni, összefügg a népegészségüggyel és a foglalkoztatás kérdéseivel is - jelentette ki a Szabad Demokraták Szövetségének ügyvivője.

Az egészségügyi reform meghatározó jelentőségű lépése a jelenleginél jobb, az egészséges életmódot és a prevenciót szolgáló egészségügyi rendszer létrehozása, a foglalkoztatáspolitikában pedig azt kell megfontolni, hogy mit lehet, és mit kell tenni azért, hogy legyen elég munkahely Magyarországon.

A koalíciós pártok által elfogadott megállapodás mindkét kérdésben konkrét, részletes javaslatokat tartalmaz - fűzte hozzá Horn Gábor.

A szabad demokrata politikus szerint a törvény már a jövő évben születik a kérdésről, amely azonban csak 10-15 év múlva lép életbe.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást