Dupla vizitdíj nyaraláskor

Infostart
2007. június 25. 08:25
A kórházakban és rendelőintézetekben is készülnek a nyári főszezonra. A Balatonnál például a háziorvosok megerősített ügyeletet tartanak, igaz, a vizit díja 300 helyett 600 forint, mivel nem a választott háziorvoshoz fordulnak.

Az Országgyűlés döntése alapján júliustól 600 helyett 1000 forintot kell fizetniük a betegeknek, ha beutaló nélkül veszik igénybe az egyébként a háziorvos ajánlását igénylő szakorvosi ellátást.

Ezt az összeget az amúgy fizetési mentességet élvező kiskorúak után is meg kell majd fizetni, úgy tudni azonban, ez a rendelkezés csak augusztustól lép hatályba - írja a Napi Gazdaság.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a nyaralóhelyek kórházainak a nyári hónapok kiugró esetszáma nem okoz problémát a gazdálkodásban, hiszen úgynevezett szezonális index alapján számítják ki a várható teljesítményt.

Varga Ferenc, aki a siófoki kórház főigazgatója is, azt mondja: nyaralás idején inkább a szakrendeléseken nő ugrásszerűen a forgalom. A tervezhető műtéteket ugyanis a legtöbben igyekeznek a vakáció utánra időzíteni.