Ugrásszerűen megnőtt az útlevélkérelmek száma

InfoRádió / MTI
2007. június 22. 07:13
Az elmúlt napokban ugrásszerűen megnőtt az útlevélkérelmek száma - közölte a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartási és Választási Hivatal főosztályvezetője.

A Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartási és Választási Hivatal főosztályvezetője elmondta, hogy a jelenlegi adatok szerint országosan ezer felett van a beadott útlevélkérelmek száma.

Pongrácz Tamás hangsúlyozta: az útlevél iránti kérelmet az ország bármelyik okmányirodájában be lehet adni, lakóhelytől függetlenül. Az okmány kiállításának határideje 30 nap.

A főosztályvezető szólt arról is, hogy a négy év alatti gyerekeknek két évre, míg a 18 év alatti fiataloknak öt évre érvényes fényképes útlevelet adnak.

A 18 év felettiek öt, illetve tíz évre érvényes okmány között választhatnak. A 14 év alatti gyermekek csak útlevéllel hagyhatják el az országot.

A kiskorúak útlevele, illetve az eljárási illeték 1.500 forintba, míg a felnőtteknél öt évre érvényes okmány 6.000, míg a tíz évre érvényes 10.000 forintba kerül.

Pongrácz Tamás emlékeztetett: sürgősségi esetben az okmányt az irodák öt munkanapon belül állítják ki, ekkor dupla illetéket kell fizetni. A régi útlevelek érvényességi idejük lejártáig használhatók.