Miniszteri keretek és a rádiókabaré

Infostart
2007. június 22. 16:40
Minden miniszternek van reprezentációs költsége, de az elmúlt egy évben csak pár tárcánál maradt a klasszikus értelemben vett miniszteri keret. Az Oktatási és Kulturális Minisztériumnál a tárcavezető a Nemzeti Kulturális Alap forrásainak egy részéről is saját maga dönthet.

Az elmúlt egy évben jelentősen megváltoztak az egyes miniszterek szabad felhasználású pénzforrásai. A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint ez leginkább a közigazgatásban elkezdődött átfogó reformfolyamatnak köszönhető.

Minden miniszternek van reprezentációs kerete, amelyet rendezvényekhez, delegációk fogadásához, munkaértekezletekhez, sajtótájékoztatókhoz használnak fel. Ez tárcánként változó, általában havi néhány 10 ezer forintos tételről van szó - tudatta az InfoRádióval a Kormányszóvivői Iroda.

Azoknál a tárcáknál, amelyeknél miniszteri keret rendelkezésre áll, leginkább szakmai célokra használják fel. A minisztériumok ebből a keretből egészítik ki a hozzájuk tartozó feladatok finanszírozási keretét. Például a környezetvédelmi tárca ebből a keretből is fordított pénzt az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével összefüggő feladatokra.

Vannak olyan minisztériumok, ahol speciális okokból van szükség a miniszteri keretre. Példának okáért az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban a miniszteri keretből fizetik a szolgálatteljesítés közben elhunyt tűzoltók hozzátartozóinak szociális támogatását.

A Miniszterelnöki Hivatalban, a Pénzügyminisztériumban, a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban, az Oktatási és Kulturális Minisztériumban, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban, az Egészségügyi Minisztériumban, a Külügyminisztériumban, valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban nincs miniszteri keret. Legalábbis ezen a néven.

A Nemzeti Kulturális Alap által szétosztható pénz háromnegyedéről szakértők által vezetett kollégiumok döntenek, azonban 25 százalékot miniszteri keret néven elkülönítettek.

Az idén 1.146 millió forintos büdzséről a miniszter maga dönt.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szerint a Balassi Intézet kezdeményezésére a Rádiókabaré idei két adása két külföldi magyar kulturális intézet átadásához kapcsolódva külföldi helyszíneken készül.

A Farkasházy Tivadarral utazó stáb a Római Magyar Akadémia felújítását népszerűsítve látogatott el Rómába, és a tervek szerint a berlini Collegium Hungaricum novemberi átadása alkalmából is készül hasonló műsor.

Ezeknek a felvételeknek az elkészítését az Nemzeti Kulturális Alap miniszteri kerete terhére a Balassi Intézet segíti az útiköltségekhez nyújtott támogatásokkal. Ezek fedezete 3 millió forint.

Ugyancsak a miniszteri keret terhére támogatják idén 5 millió forinttal a Farkasházy Tivadarné nevével fémjelzett Hócipő című lap idei megjelenéseit.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumnál 2006-ban miniszteri keret címen 249 millió forint volt elkülönítve.

Ez egyrészt a tárca és a fejezet felügyelete alá tartozó intézmények személyi állományának jutalmazására és szociális juttatásaira, másrészt a minisztérium munkáját segítő, de munkajogilag nem az állományába tartozó állampolgárok jutalmazására szolgál.

Így e keretből történik a szolgálatteljesítés közben elhunyt tűzoltók hozzátartozóinak szociális támogatása, a belügyi árvák tanulmányi segélyezése, a katasztrófavédelmi helyzetekben közreműködő állampolgárok és civil szervezetek elismerése.

Idén 230 millió forint a miniszteri keret, melynek felhasználása a tavalyihoz képest a kormányzati szerkezet átalakítás következtében megváltozott. Ugyanis a tárcához került a területfejlesztési-, a turizmus-, lakás és építésügyi-, és a sportigazgatás, azonban a rendészeti szervek az igazságügyi minisztériumhoz kerültek át.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2007-ben miniszteri hatáskörben felhasználható kerete 405 millió forint. Ebből költenek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével összefüggő feladatokra, a Zöld Forrás pályázatra, hulladékkezelési- és gazdálkodási feladatokra, valamint az állami feladatok átvállalására a Nemzeti Környezetvédelmi Program megvalósításában.

A Honvédelmi Minisztériumnál is van miniszteri keret: a honvédelmi miniszter részére előre nem tervezett működési feladatok fedezetére mintegy 200 millió forintos költségvetési keretet különítettek el tavaly és idén is.

A Kormányszóvivői Iroda szerint a miniszteri keretet például a haderő-átalakításhoz kapcsolódó áttelepítés kiadásainak fedezetére használták fel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást