Tiltakoznak a veresegyháziak az ampullagyár ellen

Infostart
2007. június 21. 13:41
Népszavazással szeretné megakadályozni egy veresegyházi civil egyesület, hogy a Pest megyei településen épüljön meg a Becton Dickinson and Company nevű amerikai óriáscég ampullagyára.

Szoljár Csaba, az "Élni Veresegyházon" nevű, bejegyzés alatt álló egyesület képviselője az InfoRádió Fórum című műsorában azt mondta, hogy a gyár az emberi egészségre ártalmas etilén-oxidot használná a fecskendők előállításához.

Az egyesület képviselője azt mondta: a beruházók környezeti hatástanulmányát csak azért fogadhatta el első fokon az illetékes hatóság, mert az hiányos volt, nem szerepelt benne az alkalmazandó technológia pontos leírása.

Vita a technológiáról

Szojlár Csaba szerint a fertőtlenítésre használandó etilén-oxid a levegőbe jutva rákos elváltozásokat okozhat.

A megépítendő üzem termelési igazgatója, Sczigel Gábor azonban kijelentette: a cég a világ több országában működtet gyárakat, amelyekben soha nem történt még baleset.

Sczigel Gábor azt is közölte, hogy Magyarországon is azt a technológiát használnák, amelyet csaknem 40 éve alkalmaznak a franciaországi és az egyesült államokbeli üzemekben is.

Hozzátette: a gyárak, amelyek üvegből, egyszer használatos ampullákat és fecskendőket készítenek, máshol is lakóövezetek közelében vannak.

Kinek teremtenek munkahelyet?

A termelési igazgató és Veresegyháza polgármestere egyaránt azzal érvelt, hogy a gyár 600 embernek adna munkát. Pásztor Béla polgármester szerint további hasznot jelentene a településnek az az adó, amelyet az üzem fizetne.

Pásztor Béla úgy véli, a környezeti ártalmaktól sem kell tartani, s nem változna meg a nyugodt kisváros hangulata sem, hiszen a gyár a hozzá legközelebbi lakóháztól 200 méterre lenne.

Nincs annyi munkanélküli

A civileket azonban mindez nem nyugtatja meg. Szoljár Csaba ugyanis arra hívta fel a figyelmet, hogy Veresegyházán összesen 135 munkanélküli van, ezért a több száz munkahely létrehozása nem a település érdeke, sokkal inkább a környékbeli községeké.

Szojlár Csaba szerint a gyár nem alkalmazna veresegyháziakat, mert meg kívánja akadályozni, hogy az üzemből információk jussanak ki a településre.

A beruházók tervei szerint az üzem 2010-ben kezdené meg a termelést.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szoljár Csaba tiltakozó
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Pásztor Béla polgármester
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Sczigel Gábor termelési igazgató
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást