Ítéletidő közeledik, jégesővel, felhőszakadással

Infostart
2007. június 21. 15:36
A kánikulát csütörtök délután és este viharos széllökések, jégeső és felhőszakadás válthatja fel - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Elsősorban a Dunántúlon, esetleg északkeleten lehet rossz időre számítani.

A csütörtök délutáni órákig helyenként, nagyobb valószínűséggel a Dunántúlon, kisebb valószínűséggel északkeleten zivatar, esetleg intenzív zivatar is kialakulhat - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja.

Késő délutántól nyugat felől intenzív vagy heves zivatarok is várhatóak, amelyek fokozatosan kelet felé helyeződve várhatóan az éjféli, a péntek kora hajnali órákban hagyják el keleti határainkat. Több helyen intenzív, vagy heves zivatar is kialakulhat.

Ezek környezetében viharos széllökések (80-110 km/h), jégeső (2-5 cm közötti) illetve felhőszakadás (30-50 mm) is kialakulhat.

Este a Kisalföldön és a közép-dunántúli régióban az északnyugatira forduló szelet zivataroktól függetlenül is kísérhetik viharos (60-75 km/h körüli) széllökések.

A középhőmérséklet csütörtökön az északkeleti országrész kivételével még többfelé meghaladja a 25, néhol a 27 fokot.

Németh Lajos meteorológus az InfoRádióban elmondta: csütörtökön az ország több pontján is veszélyben volt a 37 Celsius fokos melegrekord, több helyen mértek 35-36 fokot.

A kánikula ára az, hogy nyugat felől, Ausztria irányából viharfront éri el az országot, szélviharral, felhőszakadással, jégesővel. Nehéz kiszámítani érkezésének időpontját, valószínűleg este 20 óra tájékán éri el Magyarországot, 100-110 kilométer/órás sebessséggel lecsap a Balatonra is - mondta el Németh Lajos.

A meteorológus szerint a vihar a késő esti órákban éri el a fővárost, a keleti megyéket pedig hajnalban, majd elhagyja Magyarországot.

Pénteken 29-34 fok lesz, de délután és este újabb, a csütörtökinél is intenzívebb vihar várható. Németh Lajos szerint az igazi felfrissülés keddtől jöhet, egészen július első napjaiig 20-25 fok lesz a legmagasabb hőmérséklet.