Hamarosan megkezdődhet a dzsumbuj bontása

Infostart
2007. június 21. 11:56
Újabb lépést tett a ferencvárosi gettóként elhíresült dzsumbuj lakótelep kiürítésért a IX. kerületi önkormányzat. Gegesy Ferenc polgármester elmondta, hogy csütörtökön egy újabb emelet lezárásával közel jutottak ahhoz, hogy lebonthassák a rendkívül rossz állapotban lévő lakótömbök egyik szárnyát.

A ferencvárosi dzsumbuj az Illatos út és a Gubacsi út sarkánál van, egy gyártelep közepén. A lakótelepet 1937-ben hozták létre a IX. kerület nyomortelepeinek megszüntetésére.

A telepek kialakításakor a négygyermekes, munkahellyel rendelkező családoknak utalták ki az előző telepekhez képest alig valamivel jobb feltételeket biztosító, 28 négyzetméteres lakásokat.

A lakások komfort nélküliek, a folyosókon lévő fürdőhelyiségeket és vécéket a lakók közösen használták. A '80-as évek végén a lakók állami támogatással már jobb minőségű lakásokat tudtak vásárolni maguknak, így a lakások fele megüresedett.

Folyamatos az utánpótlás

Ezzel egy időben azonban megindult egy erős, mind a mai napig tartó betelepülési hullám. Vidéki, elszegényedett emberek költöztek be a ma már rendkívül lerobbant lakásokba.

A dzsumbujt három darab négyszintes, két szárnyból álló épület alkotja. A több mint 300 lakás nagy részéből már kiköltöztették az embereket - sokból többször is -, helyükre azonban folyamatosan érkeznek az önkéntes lakásfoglalók.

Egy hónap múlva bontás


Gegesy Ferenc az InfoRádióban elmondta: az önkormányzat korábban befalazta a lakásokat, azonban ezeket is kibontották. Most egy őrző-védő kft. munkatársai három óránként körbejárják a telepet, és megakadályozzák, hogy bárki is beköltözzön a kiürült lakásokba.

Most sikerült egy újabb emeletet elzárni, egy hónap múlva pedig ezt az épületet teljesen kiürítik, így kezdődhet a bontása - monda a polgármester. Rámutatott azonban arra, hogy a telep teljes felszámolása évekig is eltarthat.

Hanganyag: Tenczer Gábor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást