"Fontos elismerés a magyar rendőrség számára"

InfoRádió / MTI
2007. június 21. 13:44
Első ízben választottak magyar rendőrtisztet az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) szervezett bűnözés elleni tevékenységét koordináló műveleti egyeztető fórum elnökévé. Nagy Zoltán rendőr alezredest, a Magyar Összekötő Iroda vezetőjét a tagországok egyhangúan támogatták - tájékoztatott az ORFK sajtóosztálya.

A rendőrség közleménye szerint a kinevezés "fontos elismerést jelent a Magyar Rendőrség számára a nemzetközi bűnüldözési együttműködés terén kifejtett erőfeszítései eredményeként".

Az Europol az Európai Unió nemzetközi szervezett bűnözés elleni intézménye, amelynek Magyarország 2004 óta tagja. A szervezet az EU tagállamaival együttműködve elsősorban a kábítószer-bűnözés, a terrorizmus és a pénzhamisítás elleni fellépést koordinálja.

Nagy Zoltán elmondta: a fórum, amelynek az elnökévé választották, műveleti munkát koordinál. Példaként említette, hogy a közös nyomozásokról, közös felderítő munkáról is ezen a fórumon egyeztetnek.

Az ülésen valamennyi tagország európai uniós rendőri együttműködésért felelős vezetője részt vesz, valamint harmadik felekként, az Interpol mellett, Izland és Norvégia is.

A fórum általában Hágában ül össze, de szeretnék elérni, hogy jövőre Budapesten is legyen egy egyeztetés.