A KDNP kormányon visszaszerezné a stratégiailag fontos cégeket

InfoRádió / MTI
2007. június 21. 15:13
Ha a Kereszténydemokrata Néppárt kormányra kerül, akkor minden alkotmányos eszközt felhasznál annak érdekében, hogy a stratégai szempontból és a lakosság ellátása szempontjából fontos cégeket visszaszerezze - közölte a párt elnöke.

A KDNP elnöke elmondta: elfogadhatatlan számukra, hogy a parlament hétfőn elfogadta az állami vagyonról szóló törvényt, mert ezzel megnyílik a lehetőség a még állami kézben lévő stratégiai cégek további privatizációjára.

"A KDNP nevében bejelentem, hogy amennyiben a párt kormányra kerül, akkor minden alkotmányos eszközt latba vetve vissza fogja szerezni (...) a stratégiai (...) cégeket, amelyek az ország szuverenitása és az emberek alapvető létfeltételeinek biztosítása szempontjából megkerülhetetlen fontosságúak" - fogalmazott Semjén Zsolt.

Az ellenzéki párt elnöke úgy vélte: ez a gondolat nem "ördögtől való", hiszen Nyugat-Európában számos példa van arra, hogy újratárgyalják a privatizációs szerződéseket.

Semjén Zsolt szerint ennek több módja is lehet: egyrészt át kell tekinteni, hogy a tulajdonos betartja-e a szerződésben foglaltakat, s ha nem, akkor ez alapot ad az újratárgyalásra. Másrészt a stratégiai cégek esetében akkor is lehet szó az újratárgyalásról, ha a tulajdonos betartja a szerződést.