Gyurcsány átalakította a kormányt

Infostart
2007. június 15. 18:03
Kiss Péter jelenlegi szociális és munkaügyi miniszter váltja a Miniszterelnöki Hivatal élén Szilvásy Györgyöt. Szilvásy a jövőben a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyeli majd miniszterként.

Kiss Péter helyére Lamperth Mónika érkezik az önkormányzati és területfejlesztési tárcától, őt pedig Bajnai Gordon, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője váltja.

Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság vezetője tárca nélküli miniszter lesz.

Vadai Ágnes szocialista képviselő lesz az új honvédelmi államtitkár, Iváncsik Imre eddigi HM-államtitkár pedig Szilvásy György államtitkára lesz.

"Nem személyekről van szó"

A kormány átalakítása nem személyekről szól - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő bejelentette azt is, hogy létrejön a kormánykabinet.

Az átalakítás nem személyekről szól, hanem megváltozott működésről, megváltozó felelősségi viszonyokról, hogy kiteljesítsük és egyértelművé tegyük, hol születnek az átfogó politikai döntések a kormányban - közölte a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc bejelentette: "a kormány politikai döntéshozatalának színtere" az újonnan létrejövő kormánykabinet, amelyben a gazdasági, a társadalompolitikai és a nemzetbiztonsági kabinet vezetője és a két koalíciós párt irányítója vesz részt.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: a kancelláriaminiszter szerepe gyökeresen megváltozik, azért lesz felelős, hogy a koalíciós frakciókkal és a kabinetvezetőkkel együttműködve világos politikai mandátumot alakítson ki közép- és hosszú távú kérdésekben.

Hozzátette: az Államreform Bizottság bázisán létrejön a kormányfő politikai, stratégiai tanácsadó testülete.Az SZDSZ kivár

Az SZDSZ ügyvivői testülete jövő hétfőn rendkívüli ülésen foglal állást a kormányátalakítással kapcsolatban - közölte a párt elnöke.

"Amennyiben a bejelentett átalakítási terv a kormányzat működésének javítását és a reformok előrevitelét szolgálja, az SZDSZ támogatni fogja a miniszterelnök javaslatait" - jelentette ki Kóka János.

További részletek az SZDSZ álláspontjáról itt!

Fidesz: csak ülésrend-csere

A Fidesz szerint a kormány pénteki átalakításával "egyszerű ülésrend-csere" történt, ami nem hoz lényeges változást a kabinet munkájában. A legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője úgy vélte: a júliustól felálló ötfős kormánykabinet megalakításával folytatódik a zűrzavar.

A legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője alkalmatlannak tartja Szilvásy Györgyöt titkosszolgálatok irányítására. Navracsics Tibor hangsúlyozta: Veres János pénzügyminiszter, Kóka János gazdasági és közlekedési tárcavezető és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem távoztak a kormányból, holott több botrány is kötődik a nevükhöz. További részletek itt!
KDNP: "Kecskére a káposztát"

A KDNP szerint a kormány átalakításával semmi nem változott, csak néhány ember más helyre került - mondta a párt szóvivője, aki szerint "semmi nem változott. A kormány fáján néhány madár másik ágra ült".

Halász Zsuzsa Szilvásy György kapcsán emlékeztetett, hogy a miniszter csütörtökön még maga is úgy tudta, a botrányai miatt kell távoznia, mára jutalmul megkapta a polgári titkosszolgálatokat. "Gyurcsány Ferenc kecskére bízta a káposztát" - értékelte a döntést a szóvivő.

Halász Zsuzsa úgy vélte, Draskovics Tibort alkalmatlanság miatt Gyurcsány egyszer már "kirúgta, most mégis jó neki" a tárca nélküli miniszteri poszton.

MDF: minden napra egy javaslat

Az elmúlt 365 napban a miniszterelnöknek 365 különféle javaslata volt arra, hogyan lehet a kormány működését javítani. Ez a háromszázhatvanhatodik - értékelte a kormányátalakítást az MDF szóvivője.

Ilyen a kormányátalakítás szocialista módra: a sakktáblán ugyanazt a néhány figurát mozgatja a miniszterelnök ide-oda - közölte Kerék-Bárczy Szabolcs.

A szóvivő az InfoRádiónak azt mondta: pártja súlyos hibának tartja, hogy a kormányfő nem használta ki ezt az alkalmat a Belügyminisztérium visszaállítására.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bajnai Gordon
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást