Sólyom: "Tájékozatlanságon alapuló hisztéria"

InfoRádió / MTI
2007. június 13. 18:23
"Tájékozatlanságon alapuló hisztériaként" jellemezte Sólyom László köztársasági elnök az azzal kapcsolatos vitát, hogy aláírta a költségvetési törvény - vizitdíjra vonatkozó - módosítását. A Berlinben tartózkodó államfő szerdán magyar újságírók előtt hangsúlyozta, hogy a költségvetési törvényben eddig is szerepelt a vizitdíj, s voltaképpen "egészen apró, technikai jellegű változás" történt.

Összességében csak annyi történt, hogy megváltoztatták azt a módot, ahogyan a vizitdíj visszatérítését szabályozzák. Néhány szó változott csupán - jelentette ki a köztársasági elnök, hangsúlyozva: a módosítás egyáltalán nem érinti azt a kérdést, hogy a vizitdíj kérdésében lehet-e vagy nem népszavazást tartani. "Abszolút nem értem, hogy mi a probléma" - jelentette ki az államfő.

Egy kérdésre válaszolva - amely szerint az aláírással egyes vélemények szerint ellehetetlenítette volna népszavazás megtartását - Sólyom László kijelentette: az ilyen vélemények csakis a tudatlanságból eredhetnek.

"El kell olvasni azt a jogszabályt, amelyet aláírtam" - hangsúlyozta az elnök, utalva arra, hogy az a költségvetési törvénynek egy módosítása. A vizitdíjjal kapcsolatban a korábbiakhoz képest csupán a visszatérítés módja változott.

Az önkormányzatok ugyanis visszaadják a vizitdíjat azoknak, akik több mint húsz alkalommal voltak orvosnál, s a húsz felett már nem kellene fizetni. Tisztán technikai jellegű módosításról van szó, amely egyáltalán nem érinti egy esetleges, a vizitdíjról való népszavazás kérdését - hangsúlyozta Sólyom László.