"Brüsszel elismeri a magyar erőfeszítéseket" - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2007. június 13. 21:05
A pénzügyminiszter szerint az Európai Bizottság elismerte az államháztartási hiány csökkentésére tett magyar lépéseket. Veres János azt is közölte: az idén az államháztartás eredményszemléletű hiánya minden számítás szerint a GDP 6,4 százaléka alatt marad.

A várt 6,8 százaléknál kedvezőbb előrejelzést a tervezettnek megfelelő szintű kiadásokkal, illetve a vártnál nagyobb bevételekkel indokolta a miniszter.

Az Európai Bizottság szerdán értékelte a konvergencia-program teljesítésének helyzetéről áprilisban benyújtott magyar beszámolót. A testület szerint Magyarország - a jelenlegi folyamatok alapján - legkésőbb 2009-re az uniós kívánalmaknak megfelelő 3 százalékos GDP-arányos szintre csökkentheti az államháztartási hiányt.

Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse közölte: látnak kockázatokat, de Brüsszel szerint egyelőre nem kell újabb ajánlásokat megfogalmazni Magyarország számára.

Orbán: Brüsszelből másképp látszik


A Fidesz elnöke szerint Brüsszelből másképp látszik a magyarországi helyzet, mint itthonról.

Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: papíron a számok jók, csak a mögötte lévő élet lehangoló. Hangsúlyozta: Brüsszelt csak az érdekli, hogy milyenek a számok, de az, hogy a célok elérése mennyi áldozattal jár, az csak a magyaroknak fontos.

A volt kormányfő arról is beszélt, hogy szerinte az MSZP és a kormány tart a népszavazástól és annak eredményétől. Orbán Viktor azt mondta: a kabinet ezért úgy befolyásolja az Országos Választási Bizottságot, hogy a testület ne, vagy csak minél később hitelesítse az erről szóló kezdeményezést és az aláírásgyűjtő íveket.

Gyurcsány: legfontosabb a kiadások mérséklése

A miniszterelnök szerint az állami kiadások mérséklése a fő feladat az államháztartási hiány GDP-arányos csökkentésénél.

Gyurcsány Ferenc a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában azt mondta: a deficitet akkor lehet 2009-re a tavalyi 9,2-ről 3,2 százalékra csökkenteni, ha az állami költekezést jelentősen mérséklik.

A kormányfő közölte: az egyik legjelentősebb kiadási tétel a közszféra, a másik az egészségügyi rendszer finanszírozása. Hangsúlyozta: a járulékfizetés szigorítása után az idei év első öt hónapjában az Egészségbiztosítási Alap 22 milliárd forintos többlettel zárt. Emlékeztetett: tavaly ugyanebben az időszakban 81 milliárd forint volt a hiány.Igen a közoktatási törvény módosítására

Több, a közoktatási törvényhez benyújtott módosító indítványt is elfogadott az Országgyűlés oktatási bizottsága.

Az egyik támogatott javaslat értelmében a tervezett változtatások közül kikerülhet a pedagógusoknak külön díjazás nélkül elrendelhető plusz két óra.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az ülésen azt mondta: ezzel csökkenhetnek a tanárok munka- és adminisztrációs terhei is. Hozzátette: bízik abban, hogy a változtatást a parlament is jóváhagyja.

Visszajár Tocsik sikerdíja

A Fővárosi Bíróság elsőfokú ítélete szerint Tocsik Mártának a 804 millió forintos sikerdíjából 801 milliót és annak 1996-tól számított kamatait vissza kell fizetnie az állam részére.

Tocsik Márta ügyvédje közölte: fellebbeznek a döntés ellen, így a polgári per a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Tocsik Mártának 1996-ban az ÁPV Rt.-vel kötött megbízási szerződések alapján fizették ki a 804 milliós sikerdíjat, az önkormányzatok belterületi földjeivel kapcsolatos jogos követelések ügyében folytatott közvetítői tevékenységéért. A szerződéseket a Legfőbb Ügyészség támadta meg.Újabb szereplő Kóka számlaügyében

A kancellária államtitkára szerint nem igaz, hogy a gazdasági miniszter a Kosztolányi téri Tranzit Art Caféban február 5-én tartott liberális értelmiségi találkozó után számla nélkül fizetett.

Gál J. Zoltán - Kóka János nevében - visszautasította az Index internetes portál erre vonatkozó állításait. Az Index korábban azt írta: a Manager Magazin nem a Columbus Pubban, hanem egy XI. kerületi kávézóban történtekről írt májusi, egy kormánypárti politikus áfa-csalásáról szóló cikkében.

Az internetes lap szerint az SZDSZ-elnök rendezvényének a budai Tranzit Art Café volt a helyszíne.

A Manager Magazin májusban közölt cikket arról, hogy egy vezető kormánypárti politikus magánrendezvénye után asszisztense számla és áfa nélkül akarta kiegyenlíteni a költségeket; a nettó összeget minisztériumi borítékban adta át.

A gyanú Kóka János pártelnökre, gazdasági miniszterre terelődött, aki ezután bemutatott egy 150 fős, a Columbus hajón szervezett rendezvény költségeit tartalmazó számlát. A forrása névtelenségét őrző Manager Magazin ezután közölte: az eset nem a Columbus hajón történt.

Peresz lett Izrael elnöke


Izraelben Simon Pereszt, a kormányzó Kadima párt által jelölt 83 éves Nobel-békedíjas politikust választották az ország államfőjévé.

Izraelben azután kellett új elnököt választani, hogy Móse Kacav államfőt - akinek hétéves mandátuma júliusban járt volna le - januárban ideiglenesen felfüggesztették hivatalából, egy ellene nemi erőszak és zaklatás gyanújával lefolytatott vizsgálat miatt.