Kállai Ernő ombudsman lett, Majtényi László nem - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2007. június 11. 19:46
Megválasztotta a parlament a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának Kállai Ernőt. Majtényi László, akit az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelölt a köztársasági elnök, nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást.

Korábban a Fidesz és a KDNP jelezte, hogy ellenzi Majtényi László megválasztását, mivel álláspontjuk szerint a jelölt nem felel meg a pártatlanság követelményének.

Sólyom László köztársasági elnök a szavazás után közölte: a poszt betöltésére alkalmas, és független szakembernek tartja Majtényi Lászlót, ezért nem kizárt, hogy újra őt jelöli az állampolgári jogok országgyűlési biztosának.

Majtényi László azt mondta: újabb felkérés esetén nem vállalja a jelöltséget.

Két hét múlva dönt az OVB


Két hét múlva, június 25-én dönt újra az Országos Választási Bizottság a Fidesz és a KDNP által benyújtott, a vizitdíjra, a kórházi napidíjra és a képzési részhozzájárulásra vonatkozó népszavazási kérdésekről.

Az OVB korábbi, elutasító határozatát múlt kedden semmisítette meg az Alkotmánybíróság. Egy friss felmérés szerint a két ellenzéki párt által kezdeményezett népszavazás érvényes és eredményes lenne, ha most hétvégén tartanák a referendumot.

A Szonda-Ipsos és az ESTE közös felmérése alapján a szavazáson ugyan csak a választópolgárok 48 százaléka venne részt biztosan, de valamennyi kérdés megkapná a szükséges támogatást.

Az adatok alapján a kórházi napidíjat a válaszadók 83, a kórházak privatizációját 81, a vizitdíjat pedig 77 százaléka utasítja el. 77 százalék biztosítana elővásárlási jogot a föld-tulajdonosoknak a földterületekre, a tandíj bevezetését a megkérdezettek 69 százaléka, a gyógyszerek patikán kívüli árusítását pedig a szavazók 65 százaléka ellenzi.

Kukoricázik az EU

A kukoricafelvásárlás és -készletezés fokozatos, 2010-ig tartó felszámolásáról döntöttek az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei.

A határozattal elutasították az Európai Bizottság tavalyi, az intervenció azonnali megszüntetését célzó javaslatát. A döntés értelmében, rendkívüli esetben felújítható a rendszer.

Az unió mezőgazdasági biztosa azt mondta: meg kell akadályozni, hogy 2013-ig 9 millió tonna kukorica halmozódjon fel a közösség tárolóhelyein. Mariann Fischer Boel hozzátette: a rendszer felszámolásával a következő hat évben 600 millió eurót lehet megtakarítani.

Az Európai Unióban az állami intervenciós készletek azonnali megszüntetése leginkább Magyarországot sújtotta volna, mivel a kukoricakészletek több mint 90 százalékát itt tárolják. Tabajdi Csaba, szocialista európai parlamenti képviselő szerint az ország által kialkudott hároméves átmeneti időszak elegendő időt ad a gazdáknak.Sikeres kutatófúrások

Eddig három kutatófúrás volt sikeres a Mol és a Magyar Horizont Kft. közös kelet-tiszántúli földgáz-kitermelési programjában. A magyar olajtársaság közlése szerint mivel a régió fejlett infrastruktúrával rendelkezik, a projekt megtérülési mutatói várhatóan nagyon kedvezőek lesznek, és arra számítanak, hogy az első két kút még az idén megkezdheti a termelést.

A felfedezett szénhidrogén készletek pontos mennyiségének meghatározása még tart.

Új Duna-híd épül

Elkészültek az új komáromi Duna-híd tervei; a dokumentumok már az építésügyi hatóságok előtt vannak - közölte a munkálatok magyarországi projektmenedzsere. Pete Istvánné - miután egyeztetett a magyar és a szlovák szakemberekkel - emlékeztetett: Komárom és Komárno önkormányzata 2006 augusztusában állapodott meg arról, hogy mintegy félmilliárd forintból elészíttetik az új Duna-híd engedélyes terveit.

A munkához Komárom 155 millió, Komarno pedig 182 millió forint összegű támogatást nyert el az Európai Unió Interreg pályázatán.

Felfüggesztett miniszter

Romániában felfüggesztette tisztségéből az informatikai és távközlési minisztert az államfő. Az elnöki hivatal közlése szerint Traian Basescu azért döntött így, mert az ügyészség büntetőeljárást folytat az RMDSZ-es Nagy Zsolt ellen; a politikust egyebek mellett szervezett bűnözői csoport támogatásával gyanúsítják. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megalapozatlannak tartja a vádakat.

Ismét kapnak segélyt a palesztinok

Az Európai Unió felújította a palesztinok segélyezését. Az első, négymillió eurós összeget a palesztin adóbefizetések hatékony elköltésének segítésére szánja a közösség.

A cél, hogy a palesztin vezetés elszámolhatóvá tegye a költségvetési kiadásokat. Brüsszel a Hamász tavaly márciusi kormányra kerülése után függesztette fel a pénzek folyósítását.