Évszázados felszereléssel a világ tetején

Infostart
2007. június 11. 07:07
Egy hegymászócsapat elkészítette azt a felszerelést, amellyel elsőként mászták meg a Mount Everestet a húszas években.

Bár hivatalosan nem George Mallory és "Sandy" Irvine hódította meg a világ legmagasabb csúcsát, ennek ellenére ők voltak az elsők, akik lenézhettek a világ tetejéről.

Több mint 80 évvel az eredeti után, a másolt expedíciót az a 44 éves veterán hegymászó vezeti, aki nyolc évvel ezelőtt, mintegy 700 méterre a csúcstól megtalálta Mallory holttestét.

Az amerikai Conrad Anker ugyanazon az útvonalon halad, mint amin a brit páros 1924-ben, ő és csapata a tibeti oldalról közelíti meg a csúcsot.

Mindehhez pontosan olyan eszközöket használnak, amelyek majdnem egy évszázaddal ezelőtt öltöttek magukra elődeik. Ezek előállítása több mint 11 millió forintnak megfelelő összegbe került.

Ahogy a férfi leírta, az akkoriban gyártott gyapjúkabát és mellény, amelyek másolatát magukra öltik, olyan jó minőségűek, hogy napjainkban is megállnák a helyüket. Sőt, szerinte egy étterembe is be lehetne menni azokban úgy, hogy nem néznék ki a viselőjét.

Szerinte a legnagyobb kockázatot a cipő jelenti, abban ugyanis szinte az első lépések után elkezd fázni az ember lába, és fennáll a fagyásveszély.

Többek szerint hatalmas teljesítmény ilyen felszerelésekkel, térkép nélkül megtenni az utat. Aki így megy fel a Mount Everestre, belátja, hogy az első meghódítói valóban úttörők voltak.

Bár Malloryt és Irvine-t tartják a csúcs első meghódítóinak, hivatalosan az új-zélandi Sir Edmund Hillary és segítője, Tenzing Norgay számítanak a csúcs első elérőinek. Õk azonban csak 1953-ban jutottak fel.