Súlyos egészségkárosodást, akár halált okozó méreganyag termelésére képes a clostridium botulinum nevű baktérium - mondta az InfoRádiónak Tóth Gábor élelmiszermérnök. Kifejtette, hogy toxint csak 20-35 Celsius fok között képes termelni a baktérium.
A tünetek a fertőzött étel elfogyasztása után 12-36 órával jelentkezhetnek - közölte az élelmiszermérnök. Kiemelte: a tünetek elsősorban idegrendszeri eredetűek, például beszédzavar, látászavarok, reflexhiány jelentkezhet.
Az élelmiszermérnök elmondta, hogy a halál a fertőződés utáni harmadik és hatodik nap között következhet be a betegeknél.
Általában a házi termékek szoktak fertőzöttek lenni, mivel sokan nem ismerik a tartósítási, hőkezelési módszereket - hangsúlyozta Tóth Gábor.
A romániai esetnél is a rosszul tárolt, nem megfelelő hőmérsékleten kezelt haltermék okozta a kórokozókat - közölte az élelmiszermérnök.
Hanganyag: Rezsek Gyõzõ