Tűzoltóság: nem lehetett megmenteni a paneltűz áldozatát

Infostart
2007. június 8. 10:43
A Fővárosi Tűzoltóság szóvivője visszautasítja azokat a vádakat, hogy a tűzoltók hibájából halt meg saját erkélyén egy nő a csütörtöki paneltűzben, Budapesten.

Molnár Péter elmondta: valóban meghibásodott az oltáskor egyik járművük, az, amelyikkel a magasból mentették az embereket.

Időveszteséget ez nem okozott. Leállt, de az újraindítás után ismét működött - tette hozzá.

A szóvivő utalt arra, hogy a jogszabályok szerint a tűzoltóknak az épületek egyik oldalán kell felvonulniuk.

A tűzoltók, ha úgy tetszik, akkor a szabályok túlteljesítésével, mindkét oldalról oltották a tüzet. A gépezetes tolólétra vezetője vállalta a felelősséget, és olyan helyen állította le járművét, amelyen a felázott talaj, a fák és bokrok miatt nem is lehetett volna - mondta Molnár Péter.

Ha megsüllyed a szerkezet, akkor veszélybe kerülhettek volna a mentésben résztvevő kollégák is - tette hozzá.

A szóvivő közölte: ez a momentum nem befolyásolta a szerencsétlenül járt nő mentését, ő már halott volt, mire a tűzoltók felértek hozzá.

Molnár Péter leszögezte: a tűzoltóság eszközeit rendszeresen ellenőrzik, de műszaki problémák így is lehetnek.

Senki nem kért szükséglakást

A XV. kerületi polgármester az InfoRádióban elmondta: a károsultak közül senki nem kérte, hogy szükséglakáson helyezzék el.

Gyurcsánszky János közölte: mától, mindenféle eljárás nélkül, a lakcímkártya bemutatásával vehetik fel a károsultak az önkormányzat 50 ezer forintos gyorssegélyét.

Az üres lépcsőházat egész éjszaka őrizték - mondta az alpolgármester. Hozzátette: a statikai vizsgálatot a nap folyamán végzik el.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gyurcsánszky János
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Molnár Péter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást