A növényvédőszer-maradványok nagyon sokfélék lehetnek: egyesek rákkeltők, mások az immun- vagy a hormonrendszert károsítják - mondta el az InfoRádiónak a Levegő Munkacsoport témavezetője.
Pál János hozzátette: évek óta vizsgálják Magyarországon a zöldségeket, gyümölcsöket, 2006-tól pedig a bébiételeket és a feldolgozott élelmiszereket is.
A hazai termékek 42, a külföldiek 72, a bébiételek 20 százalékában találtak növényvédőszert.
A határérték-túllépés aránya a zöldségeknél, gyümölcsöknél minden évben 4-5 százalékra tehető - közölte a Levegő Munkacsoport tagja.
Pál János figyelmeztetett: mindig meg kell mosni a frissen vásárolt zöldségeket és gyümölcsöket. Igaz, ez nem véd azon szerek ellen, amelyek a növények húsában szívódnak fel.
Szerinte érdemes kerülni az olyan "különösen veszélyes termékek" fogyasztását mint a csemegeszőlő, a saláta és a földieper.
Olyan termékeket kell vásárolni, amelyeknek Magyarországon éppen szezonjuk van, hiszen az importárukban több növényvédőszer van - mondta Pál János.
A vizsgálatok kimutatták, hogy a déligyümölcsök több mint 90 százaléka ilyen anyagokkal szennyezett - mondta a Levegő Munkacsoport témavezetője.Jobb az arány
A növényvédelmi hatóság országos központjának vezetője az InfoRádióak elmondta: a vizsgált minták 2-5 százalékában valóban határérték fölött van a növényvédőszer-maradványok mennyisége, ezeket a mintákat azonban célirányosan válogatják, vagyis a valóságban az átlagos arány ennél jobb: 0,2-0,5 százalék.
Halmágyi Tibor közölte: a határérték feletti növényvédőszer-tartalom normál étkezési szokások mellett egyszeri fogyasztás esetén nem okoz egészségkárosodást. Ha azonban valaki az átlagostól jelentősen eltérően étkezik - megeszik például egy kilogramm olyan salátát, amelyben növényvédőszer-maradványok is vannak -, akut tünetek jelentkezhetnek nála.
Az általános azonban az, hogy a szervezetbe az évek során apránként bejutó anyagok okoznak problémát: ezek lehet rákkeltők, károsíthatják az immunrendszert, vagy befolyásolhatják az anyagcserét - tette hozzá a növényvédelmi hatóság országos központjának vezetője.
Ez viszont csak akkor fordulhat elő, ha az illető hosszú távon és sokszor fogyaszt növényvédőszer-maradvánnyal fertőzött zöldségeket vagy gyümölcsöket - hangsúlyozta Halmágyi Tibor.
Azokat a növényeket, amelyekben a határérték fölött van a növényvédőszer-maradványok mennyisége, azonnal megsemmisítik a tulajdonos vagy a kereskedő költségén, és az eset súlyosságától függően 20 ezertől 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságot szabnak ki - mondta a növényvédelmi hatóság országos központjának vezetője.
Hanganyag: Sigmond Árpád
Szöveg: Horn Andrea