Elkészült a fővárosi zajtérkép - nézze meg!

Infostart
2007. május 29. 15:22
Elkészült a főváros és az agglomeráció zajtérképe. A dokumentum szerint 86 ezren élnek olyan helyen, ahol az egészségügyi határértéket jóval meghaladó szintű, éves átlagban számított 75 decibelnyi zajterhelés éri a környezetet a közlekedés vagy az üzemek miatt.

Elkészült Budapest és környékének zajtérképe - jelentette be Demszky Gábor főpolgármester. Itt megnézheti a közúti zajterhelés térképét!

"Átfogó képet nyújt Budapést és az (...) agglomeráció zajterheléséről, pontos képet kapunk a zajterheléssel érintett lakóknak a számáról, továbbá arra is alkalmas, hogy segítségével előre jelezzük a változtatásoknak a hatását" - mondta a főpolgármester.

Demszky Gábor közölte, hogy a zajtérkép elkészítéséhez 680 millió forintos támogatást nyújtott az Európai Unió.

A zajtérkép szerint Budapesten 1.086 épület, 28 iskola található olyan környezetben, ahol az éves zajszint meghaladja a 75 decibelt. Ez összesen 86 ezer fővárosi lakost jelent.

A nappali egészségügyi határérték egyébként 65, egy diszkó zaja pedig 95 decibel.

Közlekedési szempontból az autópályák bevezető szakaszai a leghangosabbak, az üzemi zaj pedig Kőbányán, Újpesten, Ferencvárosban és Csepelen a legnagyobb.

A vasút miatti zajszennyezés leginkább a IX., a X., a XI. és a XVII. kerületet érinti.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes szerint a térkép csak az első állomás, amelyet intézkedési tervek követnek.

"A most elkészült zajtérképhez kapcsolódó intézkedési tervet a jövő év július 18-ig kell megalkotni, a stratégiai zajtérképek elkészülte tehát az első, de egy nagyon fontos lépés volt" - közölte a főpolgármester-helyettes.

Hagyó Miklós elmondta, hogy jelenleg az M3-as autópálya bevezető szakaszán épül zajvédő fal, és reményét fejezte ki, hogy az M5-ös bevezető szakaszán is megoldják a zajvédelmet még ebben a ciklusban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást