Negatív kampányt indítanak Ausztria ellen

Infostart
2007. május 28. 09:12
Az MDF európai parlamenti képviselője, Olajos Péter szerint a környezetvédelmen túlmutató konfliktus alakult ki Magyarország és Ausztria között a Rába osztrák szennyezése miatt. A politikus az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette: negatív kampányt indítanak Ausztria ellen az Európai Parlamentben.

A Rába habzása nem esztétikai probléma: a naftalin-szulfonát nagyon veszélyes anyag, amely felhalmozódik a vízben élő szervezetekben, így beépül a táplálékláncba is, és nem bomlik le - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az egyebek mellett vegyész végzettségű MDF-es európai parlamenti képviselő.

Olajos Péter hozzátette: Ausztria ellen az Európai Parlamentben nagyon kemény negatív, Magyarországon pedig felvilágosító kampányt indítanak arról, mennyire veszélyes is a Rábát szennyező anyag.

A politikus közölte: ha a habzás nem Magyarország területén, hanem még Ausztriában mutatkozna, akkor az osztrákokat minden bizonnyal sokkal érzékenyebben érintené a kérdés.

A Rába habzása kapcsán a környezetvédelmen túlmutató konfliktus alakult ki Magyarország és Ausztria között. Az érintett térségben osztrákellenes hangulat uralkodik, az ügy pedig olyan politikai feszültséget okozott, ami megterheli a két ország kapcsolatát - véli Olajos Péter.

Ez túlmutat szűken a Rába ügyén, ez egy osztrák attitűd, amit meg kell változtatni - jelentette ki a politikus.

Olajos Péter elmondta: a probléma megoldható lenne egy-egy ózonszűrő berendezés beszerelésével, ami párszázezer eurós befektetést jelentene.

Az MDF európai parlamenti képviselője szerint a Rába habzását azért nem sikerült hat év alatt megállítani, mert az ügy a szőnyeg alá volt söpörve.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást