Kórházi adatok: az érdekes mutatókra még várni kell

InfoRádió / MTI
2007. május 25. 16:01
Nyilvánosságra hozta a kórházi adatok egy részét az Egészségbiztosítási Felügyelet.

Az ebf.hu honlapon megjelent tavalyi összesítésekből a többi között kiderül, hogy egy-egy intézménynél - adott osztályon - mennyi volt az ágykihasználtság, az átlagos ápolási idő hossza vagy az egynapos ellátások aránya.

Kovácsy Zsombor, a felügyelet elnöke elmondta: még az idén hozzáférhetővé szeretnék tenni a várólistákat, az ügyeleti ellátás elérhetőségét, az intézményi szolgáltatást; 2008-tól pedig a kórházi fertőzések adatait, a betegek elégedettségét és a gyógyítás eredményességét.

A szakember szólt arról is, hogy az intézmények halálozási adatait ki kell egészíteni más - a gyógyítással összefüggő - mutatókkal, de később ezek a számok is nyilvánosak lesznek.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter szerint az Egészségbiztosítási Felügyelet internetes oldalán most nyilvánosságra hozott adatbázis a betegek körültekintőbb intézményválasztását teszi lehetővé.

Kincses Gyula, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet főigazgatója arra figyelmeztetett, hogy "puszta" számokból sokszor téves következtetéseket is le lehet vonni; ennek kikerülése érdekében értelmezési segédletet adtak az adatbázishoz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az InfoRádió összefoglalója (Herczeg Zsolt összeállítása)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást