Martens: Ismét Orbán Viktornak kell kormányoznia

InfoRádió / MTI
2007. május 20. 11:40
Az Európai Néppárt-Európai Demokraták elnöke a Fidesz XXII. tisztújító kongresszusán kijelentette: ismét Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének kell kormányra kerülnie Magyarországon.

Az Európai Uniónak közös politikára van szüksége olyan stratégiai kérdésekben, mint az energia; elfogadhatatlan, hogy Magyarország, a magyar kormány e téren külön utakon járjon - jelentette ki Wilfried Martens.

A politikus hangsúlyozta: Európának meg kell erősödnie, és egységes hangon kell megszólalnia, amikor stratégiai kérdésekről van szó. A politikus ilyen területnek nevezte az energiapolitikát.

Közölte: szükség van arra, hogy Magyarország világosan elkötelezze magát a közös energiapolitika mellett.

A Fidesz világosan síkra száll emellett az elkötelezettség mellett, és hasonló elkötelezettségre lenne szükség a kormányzó pártok részéről is. Elfogadhatatlan Vlagyimir Putyin orosz elnök energiapolitikája, amelyet "fegyverként használ" az EU ellen - jelentette ki a néppárti elnök.

Wilfried Martens szerint Európában a szociális piacgazdaság szociális biztonságot jelent, és ezt a modellt kell Magyarországon is megvalósítani.

Úgy vélte, ez lehet a megoldás a globális kihívásokkal szemben, így helyes a Fidesz iránya ezen a téren. Mint fogalmazott, Orbán Viktor és barátai, "akik legyőzték a kommunizmust", friss fuvallatot hoztak keletről.

A Fidesz elnökéhez szólva Wilfried Martens azt mondta, "szükség van arra, hogy ismét te kerülj kormányra". A néppárti politikus szavait hosszú taps, üdvözlő fütty, "Viktor, Viktor" skandálás kísérte.