Kövér: Csak Rákosiék konkurálhatnak Gyurcsánnyal és Kókával

InfoRádió / MTI
2007. május 19. 15:40
A Fidesz és szövetségesei már holnap készen állnak arra, hogy a választók akaratából hozzákezdjenek az ország újjáépítéséhez, és kivezessék az országot a káoszból. Erről az országos választmány elnöke beszélt a párt kongresszusán.

Kövér László úgy fogalmazott: korábban csak "Rákosinak és bandájának" sikerült olyan mélyre taszítani az országot, mint a Gyurcsány Ferenc - Kóka János párosnak.

A választmányi elnök szerint - bár a mostani kongresszus nem rendkívüli, hiszen feladata elsősorban a tisztújítás - rendkívülivé teszi az az abnormális helyzet, amelyet a Gyurcsány Ferenc, Kóka János és Veres János nevével fémjelzett "szélsőséges, gátlástalan, kapzsi csoport" hozott létre Magyarországon.

Tárgyalás majd tisztújítás

A küldöttek szombaton tárgyalnak a Jövőnk vitasorozat tapasztalatait összegző dokumentumról, amelyben az őszinteséget, a rendet és a hitelességet jelölik meg az új többség politikai alapelvének.

Navracsics Tibor frakcióvezető előterjesztése alapján januárban az igazságosság, februárban az életminőség, márciusban a közszolgáltatások és az állam feladata, áprilisban pedig a versenyképesség volt a téma.

A dokumentum három alapkérdést emel ki a Fidesz-vezette új többség programjából: a kultúra és a tudás elsődlegességét, az állam feladatainak meghatározását, valamint a bizalom és a szolidaritás újraépítését. A legnagyobb ellenzéki párt átfogó gazdasági és a politikai fordulatot sürget egy erős Magyarország megteremtése érdekében.

Korábban Szájer József, a párt európai parlamenti képviselője a kongresszuson azt mondta: az új többséget már nem érdekli Gyucsány Ferenc és kormánya. További részleteket itt olvashat a politikus beszédéről.

A küldöttek vasárnap választanak újabb két évre elnököt és alelnököket. A párt vezetői posztjáért egyedül Orbán Viktor jelenlegi pártelnök indul; a négy alelnöki helyre öten pályáznak: a tisztséget most is betöltő Varga Mihály, Schmitt Pál, Pokorni Zoltán és Pelczné Gáll Ildikó mellett Kósa Lajos, Debrecen polgármestere.