Sólyom László keresi a kisebbségi autonómia lehetőségeit

Infostart
2007. május 18. 15:42
A köztársasági elnök szerint tényszerűen fel kell tárni a magyarság autonómiájának európai lehetőségeit. Sólyom László a Határon túli magyarság a XXI. században című konferenciasorozat harmadik állomásán beszélt erről a Sándor-palotában.

Az államfő szerint érzelmektől és a napi politikától mentesen kell megvizsgálni a szomszédos országokban élő magyarság autonómialehetőségeit.

Sólyom László azt mondta: a politikusoknak is megvan a saját dolguk a nemzetstratégia kialakításában, de előtte a tudósoknak és a civileknek pontosan fel kell tárniuk a tényeket.

Sólyom László szavai szerint erre a szomszédos államokban nagyon sokan hisztérikusan reagálnak, de mint mondta, "a mi feladatunk, hogy tényszerűen tárjuk fel ennek az önigazgatási formának az európai lehetőségei".

A köztársasági elnök a Határon túli magyarság a XXI. században című konferenciasorozat harmadik - autonómiával és regionalitással foglalkozó - állomásán azt mondta: az uniós csatlakozás több országban segítette az anyaországon kívüli magyarság integrációját és biztosította a kisebbségi jogaikat is, de vannak olyan nemzetrészek, amelyek tartósan az unión kívül maradnak.

Sólyom László szerint a környező országoknak is ismerniük kell a tényeket.

Az államfő hozzátette: a konferenciasorozat végén a határon túlról és az anyaországból összegyűlt tudósoknak és értelmiségieknek közös álláspontot kell kialakítaniuk az autonómialehetőségekről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást