Rendőri erőszak: szigorítást kezdeményez a miniszter

Infostart
2007. május 18. 14:56
Hétfő délre kér intézkedési tervet a rendőri vezetőktől az igazságügyi és rendészeti miniszter. Petrétei József azután közölte ezt, hogy a fővárosban, május elején megerőszakolt lány esetéről egyeztetett az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes vezetőjével és a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat irányítójával.

A miniszter hozzátette: kezdeményezik a Büntető Törvénykönyv módosítását, hogy a hivatalos eljárás során elkövetett erőszakos közösülés büntethetőségének felső határa 15 év legyen.

Petrétei József elmondta azt is: az autópálya-rendőrség várhatóan kikerül a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat kötelékéből.

A miniszter nem válaszolt egyértelműen az újságíróknak azokra a kérdésekre, amelyek a lemondására irányultak. Csak annyit közölt: a kérdés a miniszterelnök kompetenciájába tartozik.

Budapesten a gyanú szerint május 4-én a Múzeum körúton igazoltattak rendőrök egy 21 éves lányt. A Rendészeti Biztonsági Szolgálat állományába tartozó 5 férfi előbb pénzt kért tőle, majd közölték, hogy előállítják a kapitányságra, de ehelyett egy sötét mellékutcába vitték, ahol ketten megerőszakolták.

A szembesítéskor a sértett felismerte támadóit, akiket őrizetbe vettek.

Az utóbbi időszak rendőri bűncselekményei miatt a rendészeti minisztert határozott intézkedésekre utasította a kormányfő. Gyurcsány Ferenc közleményében felháborítónak és megdöbbentőnek nevezte az eseteket.