Halálos-e Horváth Ágnes rendelete?

Infostart
2007. május 17. 14:42
A szakorvosi és jogi diplomával egyszerre rendelkezőket tömörítő szakmai szervezet a legfőbb ügyészhez fordult a szívkatéteres vizsgálatokhoz kialakult várólisták miatt. Martini Jenő, a Konszenzus Egészségügyi-Jogi Társaság elnöke az InfoRádiónak elmondta: nem világos, hogy terheli-e büntetőjogi felelősség az egészségügyi minisztert, ha egy infarktus által veszélyeztetett beteg azért hal meg, mert kezelése háttérbe szorult a sürgősségi infarktusok kezelése miatt.

Veszélyeztetheti a betegeket a szívkatéteres vizsgálatokra vonatkozó teljesítményvolumen-korlát, ezért a Konszenzus Egészségügyi-Jogi Társaság a legfőbb ügyésznél feljelentést tett ismeretlen tettes ellen - mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke.

Martini Jenő ügyvéd-szakorvos hangsúlyozta: az egészségügyi finanszírozási jogszabály semmilyen indokkal nem írhat felül orvosi foglalkozási szabályt.

A szakorvosi és jogi diplomával egyszerre rendelkezőket tömörítő szakmai szervezet elnöke közölte: az orvosok nem tudják elvégezni a szükséges beavatkozást a volumenkorlát miatt, a sürgősségi infarktus kezelés miatt háttérbe szoruló veszélyeztetett betegek pedig 3-4 napon túl meg is halhatnak.

Martini Jenő szerint kérdéses, hogy az ügyészség egy gondatlan veszélyeztetés miatt büntetőeljárás alá vont orvos esetében elfogadná-e védekezésként, hogy a volumenkorlátra hivatkozik. Nem világos továbbá, hogy terheli-e büntetőjogi felelősség a rendelet mögött álló egészségügyi minisztert - tette hozzá.

Arra számítanak, hogy az ügyészség megállapítja: erre a betegségcsoportra nézve a teljesítményvolumen-korlát közvetlen veszélyeztetést, adott esetben akár halált jelent - mondta a szervezet elnöke.

Az InfoRádió az ügyben keresi az egészségügyi tárcát is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást