Elkeseredés és sztrájkhangulat az orvosi egyetemeken

Infostart
2007. május 17. 15:26
Sztrájkhangulat alakult ki az orvosi egyetemeken. A Semmelweis Egyetem munkatársai elvesztették vizitdíj-mentességüket, az intézmény már étkezési utalványt sem ad, sőt, az anyagi nehézségek miatt tömeges elbocsátások várhatók. Ennek ellenére, elképzelhető, hogy októberben csődbiztost kell kirendelni az intézménybe.

Ellehetetleníti az egyetemek gazdálkodását, hogy a kórház-átalakítások óta nem jutnak hozzá az úgynevezett progresszív ellátási díjhoz, amelyet a különösen súlyos, szövődményes betegek ellátása után kaptak korábban. Ez a négy orvosi egyetemnek összesen 10-11 milliárd forintos kiesést jelent.

Mindez oda vezethet, hogy októberre már csődbiztost kell kirendelni az intézménybe - mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem szakszervezeti titkára.

Az intézmény ugyanakkor mindent megpróbálnak a kiadások visszafogására. Eddig a szociális juttatásokat próbálták lefaragni, megvonták a dolgozók vizitdíj-mentességét és az étkezési hozzájárulást is. Emiatt viszont sztrájkhangulat alakult ki az egyetemek.

A feszültségeket tetézi, hogy a dolgozók úgy látják: kifogásolható az ágyszám-csökkentés miatti tömeges elbocsátás is - közölte Berki Zoltán.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: fontolgatják, hogy sztrájkbizottságot hozzanak létre, hogy így kényszerítsék a kormányzatot a tárgyalásra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást