Elromlik az idő, de hétvégén visszatér a kánikula

Infostart
2007. május 15. 06:47
Hétfőn 6 -10 Celsius fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál, de a melegrekord nem dőlt meg Magyarországon - mondta az InfoRádiónak Bozóki István meteorológus. A szakember hozzátette: a hét közepén ugyan enyhülés várható, de vasárnap visszatér a tikkasztó meleg.

Hétfőn az ország több pontján is 10 Celsius fokkal melegebb volt az átlagos maximumhőmérsékletnél, ami május közepén 21,6 fok. Ehhez képest hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakult.

"Ez nagyon meleg, de nem rekord. Eddig május 14-én 1945-ben Szeged belterületén mérték a legmelegebbet, akkor 33,5 fok volt" - mondta az InfoRádiónak Bozóki István.

Hétfőn egyébként az ország déli felén volt különösen meleg, ott általában 30-32 fok volt. A szinte zavartalan napsütés miatt még ennél is melegebbnek éreztük a levegőt - tette hozzá a meteorológus.

Kedden ugyanakkor a késő délelőtti óráktól hidegfront éri el a Kárpát-medencét. Heves záporok, zivatarok lesznek, időnként jégeső is előfordul.

Délutánra északnyugaton csupán 21 fok várható, ugyanakkor a keleti országrészben még kánikulai meleg, 29-32 Celsius fok lesz.

Az elkövetkező napokban lehűl kicsit a levegő, ami azt jelenti, hogy a hétvégéig 19-24 fok lesz.

A hét legvégétől viszont ismét déli levegő érkezik az országba és újból kánikula lesz. Vasárnap 25-30, hétfőn 27-32 fok várható - mondta el az InfoRádióban Bozóki István meteorológus.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bozóki István meteorológus
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást