Fáklyához nyúlnak a rendőrök - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2007. május 14. 19:27
Elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés. Az idén mintegy 200 pályázatot írnak ki az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül. Budapesten változtatási tilalmat rendelt el a János kórházra és környékére a XII. kerületi önkormányzat. A nap legfontosabb hírei.

A változtatás értelmében az adóhivatal felhatalmazást kap arra, hogy az eddiginél szélesebb körű ellenőrzési módszerekkel vizsgálja azokat, akik nem vállalják, hogy legalább a jövedelemminimum után megfizetik az adót.

A törvény azt is meghatározza, hogy az egyes adózói csoportoknál mennyi a nyereségminimum.

Ha a vállalkozás ezt nem éri el, akkor vagy bevallás-kiegészítést nyújt be, vagy megfizeti az adót a minimum-nyereség, vagyis a bevétel két százaléka után.

Nem értik a britek, mit mondunk

A magyar agrártárca szóvivője szerint félreértelmezte a brit sajtó a magyar főállatorvos-helyettesnek az év eleji, angliai madárinfluenza járvány kitörésének okairól szóló nyilatkozatát.

Dékány András az InfoRádióban hangsúlyozta: Bognár Lajos csak elvi lehetőségről beszélt a Sunday Telegraph című brit konzervatív lapnak, amikor azt mondta: elképzelhető, hogy egy vágásra küldött pulykaszállítmány hordozza a H5N1-es vírust.

A szóvivő közölte: a vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy nem Magyarországról származik az Angliában járványt okozó vírus, és a brit állatorvosok sem találtak bizonyítékot a magyar eredetre.

A Sunday Telegraph vasárnap azt írta: Magyarország hivatalosan elismerte, hogy származhatott a területéről a vírus, amely miatt februárban 159 ezer pulykát öltek le egy angliai telepen; a tulajdonos brit Bernard Matthews cégnek Magyarországon is vannak érdekeltségei.

Kétszáz pályázat

Az idén mintegy 200 pályázatot írnak ki az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül - jelentette be a fejlesztéspolitikai kormánybiztos.

Bajnai Gordon a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlésén elmondta: március óta - az addig megjelent pályázatokra - 1.500-an jelentkeztek, és összesen mintegy 20 milliárd forintot igényeltek a kis- és közepes vállalkozások.

A Fidesz szerint nincs gazdaságélénkítő hatása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kiírt pályázatoknak.

Pelczné Gáll Ildikó, az ellenzéki párt alelnöke úgy fogalmazott: sem szakmai, sem pártpolitikai konszenzus nincs a nemzeti fejlesztési terv mögött.Budapesten változtatási tilalmat rendelt el a János kórházra és környékére a XII. kerületi önkormányzat.

A szocialista Élő Norbert úgy vélte: a döntéssel a jobboldali többség megakadályozza a több mint százéves kórház korszerűsítését, és konzerválja a jelenlegi, nemkívánatos helyzetet.

Kosztolányi Dénes, a kerület fideszes önkormányzati képviselője azt mondta: a változtatási tilalommal az önkormányzati vagyont akarják megóvni, és meg akarják akadályozni, hogy műemlék-épületeket bontsanak le.

Rendőrtüntetés

Fáklyás demonstrációt tartanak a fegyveres és rendvédelmi szféra dolgozói június 1-jén, hogy felhívják a figyelmet a rossz bérhelyzetükre és munkakörülményeikre.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke elmondta: a szakszervezet az idei évre 8 százalékos keresetnövekedést szeretne elérni az általa képviselt munkavállalóknak.

Kónya Péter hozzátette: tiltakoznak a kormánynak a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény módosítására vonatkozó tervei ellen is.

Hangsúlyozta: a jogszabály változtatása érintené egyebek mellett az illetményrendszert, valamint a szolgálati nyugdíjba vonulás kérdését.

Talabér Zoltán, a polgári védelmi dolgozók szakszervezetének vezetője arról beszélt, hogy a jelenlegi munkakörülményeik és eszközeik állapota miatt veszélyben van testi épségük.

Gázolajár-emelés

Literenként legalább 3, de akár 5 forintos gázolajár-emelést is elképzelhetőnek tartanak a Portfolio.hu elemzői.

Az internetes lap emlékeztet: a múlt héten emelkedett a nyersolaj ára, ezért a nemzetközi piacokon az üzemanyagok jegyzésárai is felfelé mozdultak el.

A portfolio.hu szerint a benzinár várhatóan nem változik a héten.Szlovákiában hamis tanúzás és hamis eskü gyanúja miatt vádat emeltek Malina Hedvig ellen.

A Nyitrán tanuló csallóközi egyetemista azt állítja, hogy tavaly augusztusban két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt.

A szlovák rendőrség az ügyet azzal zárta le, hogy a lány kitalálta a történetet.

Malina Hedvig ügyvédje később a rendőrségi és az ügyészségi eljárás jogszerűségét bírálva az alkotmánybírósághoz fordult, a testület azonban elutasította panaszát.

Ha a diáklányt a bíróság bűnösnek találja, hamis tanúskodás miatt 5 év szabadságvesztésre is ítélheti.