Fodor Bécsbe megy a Rába habzása miatt

Infostart
2007. május 11. 12:38
Jövő hét közepén egyeztet a habzó Rábáról az osztrák és a magyar környezetvédelmi miniszter - tudta meg az InfoRádió. A bécsi tárcánál egyébként azt mondják: nem tartják megalapozottnak Budapest lépését, amellyel visszavonta jennersdorfi bőrgyár vízjogi engedélyét.

A Rába vízminősége megfelelő, ám kétségtelen, hogy a folyó mégis habzik - ezt az osztrák környezetvédelmi minisztérium vízügyi osztályvezetője mondta az InfoRádiónak.

Wilfried Schimon emlékeztetett arra, hogy a Budapest által kifogásolt gyanafalvi, német nevén jennersdorfi bőrgyár megépítése előtt a folyó II-es, III-as vízminőséget mutatott, az adatok jelenleg is hasonlóak.

Az osztályvezető egyébként üdvözölte, hogy Magyarország az Európai Bizottsághoz fordult. Mint mondta: Bécs kész az együttműködésre, és mindent megtesz az ügy rendezése érdekében.
Wilfried Schimon a habzással kapcsolatban elismerte, hogy tenni kell valamit. "Ugyanakkor a magyar fél lépését, hogy a bőrgyár vízügyi engedélyének visszavonását kéri, nem látom megalapozottnak" - mondja az osztrák minisztérium illetékese.

A kutatási eredmények azt mutatják: a folyó vízminősége a kettes osztályba tartozik, ez megfelel az előírásoknak. És ha minden előírásszerű, akkor az osztrák törvények nem teszik lehetővé az engedély visszavonását.

A főosztályvezető szerint a habzás esztétikailag valóban kifogásolható, de nem jelenti azt, hogy a víz minősége rossz lenne. Wilfried Schimon hozzá tette: a két ország illetékes minisztere a napokban találkozik, hogy a habzó Rábáról egyeztessen. Ezt az információt a budapesti Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnál is megerősítették.

A tervek szerint szerda este Bécsben találkozik Josef Pröll osztrák és Fodor Gábor magyar környezetvédelmi miniszter. A munkavacsorán Gráf József agrárminiszter és a zöld tárca előző vezetője, Pesányi Miklós is részt vesz.

Magyarország hosszú évek óta próbálja rábírni Ausztriát, hogy tegyen lépéseket a Rába szennyezése ellen. Budapest májusig adott határidőt Bécsnek, hogy lépjen. Mivel nem történt előrelépés az ügyben, a magyar tárcavezető a vízügyi engedély visszavonását kezdeményezte, egyúttal az Európai Bizottsághoz fordult a vita rendezése érdekében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást