Jön a forgalomarányos útdíjfizetés

Infostart
2007. május 9. 17:43
Napokon belül kiírják azt a nemzetközi tendert, amelynek eredményeként a teherautók esetében már jövőre, a személygépkocsiknál pedig 2011-2012-től elektronikus módon fizethetnek az autópályák használói itthon és külföldön is - mondta el az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szóvivője.

Évek óta tart annak a rendszernek az előkészítése, amely lehetővé teszi, hogy az autópályákon közlekedők forgalomarányosan fizessék az útdíjat - mondta az InfoRádiónak az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szóvivője.

Winkler-Virág András hozzátette: teherautósok akár már jövőre ilyen rendszerben fizethetnek, a személyautók esetében 2011-2012 környékén lehet bevezetni az elektronikus díjszedést.

Előfizetés vagy számla

Az úthasználatért ebben a rendszerben a megtett kilométerek száma alapján kellene fizetni, a megtett utat pedig egy elektronikus eszköz mérné, amelynek jeladóját a járművekben, vevőjét az út szélén helyeznék el, vagy esetleg műholdas rendszer figyelné, hogy az adott sofőr mekkora távolságot tett meg az autópályán - közölte az autópályakezelő munkatársa.

A fizetésre két módszert dolgoztak ki: az egyik szerint a mobiltelefonos előfizetésekhez hasonlóan egy előre befizetett összeget lehetne leautózni, vagy a hónap végén számlát küldenének az autósoknak - mondta Winkler-Virág András.

Külföldön is működne

A rendszerek az európai szabályozás szerint összekapcsolódnak, akárcsak a mobiltelefonos barangoló-szolgáltatás: ha egy magyar autós egy magyar szolgáltatóval köt szerződést, és a járművében elhelyezett eszköz alkalmas a Portugáliában az autópályán megtett távolság mérésére, akkor Magyarországon, forintban fizethetné be az összeget, a két szolgáltató pedig egymás között számolna el - fűzte hozzá a szóvivő.

A nemzetközi közbeszerzési felhívás rövidesen megjelenik, és versenyre hívja a szolgáltatókat, így valóban lehetséges, hogy a tehergépjárművek számára már 2008-ban bevezethetik az új rendszert - jelentette ki az Állami Autópálya Kezelő Zrt. munkatársa.

A Fidesz nem örül

A Fidesz szerint az, hogy a kormány bevezette az autóutakon és az egyéb főútvonalakon a díjfizetést, nehéz helyzetbe hozta az érintett településeket, az ott élő embereket - mondta a párt szóvivője.

Szijjártó Péter indoklásként elmondta: az útdíj elkerülése miatt a teherautók a lakott településeken keresztül vezető alsóbbrendű utakon közlekednek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást