A jövőben a kocsmákban sem lehet majd rágyújtani?

Infostart
2007. május 8. 13:02
Az Európai Unió illetékesei arra készülnek, hogy egy irányelv bevezetésével - amelynek alkalmazása valószínűleg nem lenne kötelező a tagállamok számára - megtiltsák az éttermekben a dohányzást. Az éttermekre vonatkozó jelenlegi magyar szabályozás szigorítása ellen tiltakoznak a vendéglátók. Igaz, a szigorítást a tisztiorvosi hivatal illetékese sem tartja szükségesnek, ő a kiskocsmákra koncentrálna.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az InfoRádiónak azt mondta: New York államban és Írországban már bevezették, hogy az éttermekben nem lehet dohányozni, ez után azonban 30 százalékos forgalomcsökkenést regisztráltak a vendéglátók.

Háber Tamás szerint a magyar éttermek nincsenek felkészülve egy ilyen rendelet végrehajtására, éppen ezért tiltakoznak ellene.

Szerinte az ország európai uniós csatlakozásakor bevezetett szigorítás hasznos volt, ezt többnyire végre is hajtották a vendéglátók, a teljes tiltást azonban nem tartja szükségesnek.

A cigi alkohollal a legkárosabb

Sőt, szerinte az akár ronthatja a lakosság egészségügyi állapotát. Szerinte ugyanis azzal, hogy a nyilvános helyeken megtiltják a dohányzást, a cigarettázók száma nem csökken. Az emberek ugyanis a legegészségtelenebb módon az otthonaikban gyújtanak rá.

Az ÁNTSZ egyik szakembere a kiskocsmákban tiltaná meg a dohányzást. A cigaretta ugyanis sokkal károsabb, ha alkoholfogyasztással párosul.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatat főosztályvezetője az InfoRádióban azt mondta: az éttermekben nincs szükség szigorításra, azokban ugyanis megfelelően elkülönítik a dohányzó és a nemdohányzó helyeket.

Ócsai Lajos hangsúlyozta: a dohányzásnak jelentős a népegészségügyi kockázata. Szerinte azonban az éttermekre vonatkozó szabályozás megfelelő, sőt, az ÁNTSZ tapasztalatai szerint azt be is tartják a vendéglátó helyek.

Mint azt a főosztályvezető elmondta: manapság már modern berendezésekkel és légfüggönyökkel egy légtérben is elhelyezhetők a dohányzók és a cigarettával nem élők, úgy, hogy az utóbbiak egészségét ez nem veszélyezteti.

Szerinte a probléma inkább azokkal a vendéglátó helyekkel van, ahol kontrollálatlanul lehet dohányozni, és megfelelő elszívó berendezéseket sem építettek be.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ócsai Lajos
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Háber Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást